Καλέστε μας 210 3600414
EN EL

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ρινοπλαστική

Θα μπορούσαμε να κατατάξουμε τη ρινοπλαστική σαν επέμβαση αισθητικήκοσμητικήεπανεπέμβαση μετά από αποτυχημένη προηγηθείσα ρινοπλαστική ή σαν επανορθωτική ρινοπλαστική στις περιπτώσεις συγγενών ανωμαλιών ή μετατραυματικών δυσμορφιών. Ανάλογα με τη χειρουργική δυσκολία ο χρόνος επέμβασης κυμαίνεται από 40 λεπτά μέχρι 1,5 ώρα.

Η ρινοπλαστική είναι μια αισθητική και μερικές φορές μια επανορθωτική χειρουργική επέμβαση, που συχνά γίνεται με γενική αναισθησία.

Τοπική αναισθησία γίνεται μόνο κατόπιν πίεσης του χειρουργού από τον ασθενή ή στη περίπτωση, που το χειρουργικό πρόβλημα είναι μικρό και ο ασθενής είναι βέβαιο ότι θα ανεχθεί την επέμβαση.

Η σωστή διάγνωση των ανωμαλιών κατά την εξέταση του ασθενούς, οι πληροφορίες από τον ενδιαφερόμενο για την αντίληψή του περί αισθητικής της ρινός και η σωστή εκτέλεση των συμφωνηθέντων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης προδικάζει το καλό αισθητικό αποτέλεσμα, δηλαδή «μια μύτη που ταιριάζει στο συγκεκριμένο πρόσωπο». Δεν υπάρχει ωραία μύτη που δυστυχώς έτυχε να μην ταιριάζει στο συγκεκριμένο πρόσωπο. Μια μύτη που δεν ταιριάζει στο πρόσωπο έχει διαγνωστικό και χειρουργικό λάθος.

Χειρουργικά λειτουργικάπροβλήματα ρινός, όπως σκολίωση διαφράγματος, ρινική βαλβίδα, κόγχες, κλπ, εκτελούνται από τον ίδιο χειρουργό. Αποτυχημένη χειρουργική διόρθωση του διαφράγματος από το πλαστικό χειρουργό έχει σαν αποτέλεσμα, «στραβή μύτη».

Πριν την επέμβαση Ρινοπλαστικής

Ρινοπλαστική μπορεί να υποστούν οι έφηβοι μόλις ολοκληρώσουν την ανάπτυξη τους, δηλαδή τα κορίτσια μετά την ηλικία των 16 ετών και τα αγόρια μετά την ηλικία των 18 ετών.

Ο ασθενής, ο οποίος πρόκειται να χειρουργηθεί για ρινοπλαστική, πρέπει να προσέλθει στο χειρουργείο προετοιμασμένος για μια απλή επέμβαση με εύκολη μετεγχειρητική πορεία.

Όποιος πρόκειται να χειρουργηθεί πρέπει να είναι νηστικός και να μην έχει πιει νερό τις τελευταίες 6 ώρες. Οιεργαστηριακές εξετάσειςπου προαπαιτούνται για τις ανάγκες της νάρκωσης μπορεί να έχουν εκτελεστεί τις προηγούμενες μέρες ή την ίδια μέρα το πρωί. Αυτές είναι: Γενική Αίματος, Σάκχαρο και Ουρία ορού, Γενική Ούρων, Η.Κ.Γ., Rο Θώρακος. Άλλες εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν ανάλογα με το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς.

Μετά την επέμβαση

Μετά τη χειρουργική επέμβαση ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο 2-3 ώρες μέχρι η θολή διάθεση της νάρκωσης να παρέλθει. Φέρει ένα πλαστικό νάρθηκα στη μύτη και ταμπόν στα δυο ρουθούνια. Για δυο 24ωρα υποχρεούται να ανασαίνει από το στόμα μέχρι να αφαιρεθούν τα ταμπόν. Μπορεί να τρέφεται κανονικά. Πόνος σπάνια αναφέρεται από τους ασθενείς. Συνήθως δεν έχει ανάγκη από παυσίπονα, αλλά αν χρειαστεί μπορεί να πάρει από το στόμα Depon, Ponstan ή Lonarid. Απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης επειδή προκαλεί αιμορραγίες.

Μώλωπες μπορεί να εμφανιστούν σχεδόν αμέσως μετά το χειρουργείο της ρινοπλαστικής. Αυτοί επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια του πρώτου 24ωρου οπότε τα μάτια μπορεί να κλείσουν από το οίδημα. Τη δεύτερη μέρα το οίδημα αρχίζει να υποχωρεί μέχρι να εξαφανιστεί σχεδόν τελείως τη 5η μέρα. Οι μαυρίλες υποχωρούν επίσης αλλά μπορεί ίχνη τους να διατηρηθούν μέχρι και 15 μέρες αργότερα. Ο νάρθηκας αφαιρείται τη 10η μέρα.

Πολλοί ασθενείς ενεργοποιούνται από τη 3η μέρα κιόλας αλλά οι περισσότεροι περιμένουν τη 10η μέρα που θα αφαιρεθεί ο νάρθηκας για να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Η λειτουργική αποκατάσταση της μύτης, (η αναπνοή) εφόσον ο ασθενής υπέστη ταυτόχρονη επέμβαση και στο διάφραγμα, μπορεί να καθυστερήσει για μερικούς μήνες, αφού θα πρέπει να υποχωρήσει πλήρως το οίδημα των βλεννογόνων.

Σε όλες τις επεμβάσεις απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης 4 μέρες πριν τη χειρουργική επέμβαση.


Απαραίτητες πληροφορίες για την Ρινοπλαστική

  1. Η κλασσική ρινοπλαστική είναι επέμβαση μισής ώρας έως 45 λεπτών, με γενική αναισθησία.
  2. Εξέρχεσαι την ίδια μέρα από τη κλινική με ταμπόν στη μύτη και πλαστικό νάρθηκα.  Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος, και η μόνη ενόχληση είναι τα ταμπόν και η ανάγκη να αναπνέεις από το στόμα για δύο μέρες.
  3. Τα μάτια θα πρηστούν και θα μελανιάσουν. Μετά την αφαίρεση των ταμπόν αρχίζουν να ξεπρήζονται και η μελανιά να υποχωρεί. Συνήθως έχουν υποχωρήσει πλήρως τη 10η με 12η μέρα όταν αφαιρούμε και το νάρθηκα.
  4. Το στραβό διάφραγμα δεν εμποδίζει μόνο την αναπνοή, αλλά παρεμβαίνει και στην αισθητική εικόνα. Η σωστή ρινοπλαστική περιλαμβάνει και τη λειτουργική αποκατάσταση της αναπνοής.
  5. Οι αισθητικές ενότητες του προσώπου είναι συγκριτικές. Το μέτωπο, τα μάτια, τα ζυγωματικά και τα χείλη συγκρίνονται με το μέγεθος της μύτης και αντίστροφα.  Το φυσικό σχήμα, και το ανάλογο μέγεθος της μύτης ομορφαίνουν το σύνολο.
  6. Το σωστό και επομένως φυσικό αποτέλεσμα της ρινοπλαστικής , ακολουθεί  αισθητικούς κανόνες.  Αν αυτοί ακολουθηθούν, η μύτη δεν θα φαίνεται χειρουργημένη και οι συγγενείς και φίλοι σου θα αναρωτούνται τι έκανες και ομόρφυνες.  Αυτό είναι η επιτυχία.
  7. Ο έμπειρος πλαστικός χειρουργός πρέπει και οφείλει να είναι γνώστης όλων των χειρουργικών τεχνικών της ρινοπλαστικής, και να εφαρμόζει την ανάλογη για κάθε περίπτωση. Καμιά μύτη δεν είναι ίδια με εκείνη του επόμενου χειρουργείο του.