Καλέστε μας 210 3600414
EN EL

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Βλεφαροπλαστική

Η βλεφαροπλαστική σκοπό έχει να λύσει το πρόβλημα της χαλάρωσης των βλεφάρων, να αφαιρέσει τις σακούλες, να σηκώσει 1 – 2mm τον έξω κανθό και να δώσει ένα νεανικό τόνο στην όψη και το βλέμμα.

Ρυτίδες γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας) δε διορθώνονται πλήρως με τη βλεφαροπλαστική. Πτώση των φρυδιών επίσης δε διορθώνεται εκτός αν η επέμβαση συνοδευτεί από μετωπιαίο lift. H ανάγκη για βλεφαροπλαστική δεν καθορίζεται από την ηλικία, αλλά από τα προβλήματα που πιθανόν να υπάρχουν στα βλέφαρα. Έτσι σακούλες μπορεί να υπάρχουν και σε νεαρή ηλικία, που πιθανόν να υπαγορεύσουν την ανάγκη βλεφαροπλαστικής. Με τη βλεφαροπλαστική οι σακουλές αφαιρούνται οριστικά, ενώ η χαλάρωση των βλεφάρων συνεχίζεται και μετά τη βλεφαροπλαστική με πιο αργό όμως ρυθμό.

Οι τομές στη βλεφαροπλαστική για το μεν άνω βλέφαρο βρίσκονται εντός της βλεφαρικής πτυχής, για το δε κάτω βλέφαρο στα όρια της σειράς των κάτω βλεφαρίδων. Οι τομές αυτές σχεδόν ποτέ δεν αφήνουν ουλή και εξαφανίζονται σύντομα σε χρόνο διαφορετικό από ασθενή σε ασθενή. Στη μόνη περίπτωση όπου δεν κάνουμε καμιά ουλή είναι σε κάτω βλέφαρο μικρού ασθενούς χωρίς χαλάρωση αλλά με έντονες “σακούλες” από προβάλλον εξωβολβικό λίπος. Η τομή στη περίπτωση αυτή γίνεται από την έσω πλευρά του κάτω βλεφάρου διαμέσου του βλεννογόνου.

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, αλλά είναι προτιμότερο αναισθησιολόγος να προσφέρει μια μέθη στον ασθενή και στο πλαστικό χειρουργό περισσότερη άνεση. Έτσι ο ασθενής προσέρχεται στο χειρουργείο για μια σύντομη διαδικασία νηστικός και χωρίς να έχει πει νερό τις τελευταίες 6 ώρες. Δυο – τρεις ώρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής εξέρχεται του νοσοκομείου, έχοντας κάποιες κολλητικές ταινίες στις τομές και μελανιασμένα μάτια. Ξυπνώντας βλέπει θολά λόγω της οφθαλμικής αλοιφής που τίθεται στο χειρουργείο. Το αίσθημα αυτό δε διαρκεί πάνω από 2 – 3 ώρες. Πόνος δεν αναφέρεται από τους ασθενείς. Πιθανότητα επιπεφυκίτιδας σπάνια υπάρχει, αλλά σύντομα παρέρχεται με κολλύριο.

Τα βλέφαρα τις πρώτες δυο μέρες δεν κλείνουν πλήρως τη νύχτα αν ο ασθενής έχει υποστεί ταυτόχρονα μετωπιαίο lift. Ο ασθενής μπορεί να εφαρμόζει κομπρέσες με δροσερό χαμομήλι και κολλύριο τρεις φορές τη μέρα. Τη 4η μέρα τα ράμματα αφαιρούνται, όπως και οι ταινίες. Οι μελανιές εξαφανίζονται μετά τη βδομάδα, εκτός αν αιμάτωμα τις καθυστερήσει για λίγες μέρες. Οι τομές στη βλεφαροπλαστική δεν φαίνονται μετά από λίγο καιρό. Ενυδατικές κρέμες βελτιώνουν και διατηρούν το αποτέλεσμα. Αποφυγή του ήλιου είναι υποχρεωτική. Οι περισσότεροι ασθενείς επανέρχονται στην επαγγελματική τους δραστηριότητα τη 4η μέρα, όταν θα έχουν αφαιρεθεί τα ράμματα, ενώ λιγότεροι από τη 2η μέρα κιόλας φορώνταςγυαλιά ηλίου.

Μια καινούργια και πιο προχωρημένη τεχνική έχει αναπτυχθεί κατά την επέμβαση της βλεφαροπλαστικής. Αυτή συνίσταται σε ένα είδος περιορισμένου υποπεριοστικούface lift του μέσου προσώπου καθώς και χρήση ειδικών ραμμάτων. Η τεχνική σκοπό έχει να τονίσει τα ζυγωματικά και να απαλύνει τις ρινοχειλικές αύλακες. Η βαρύτητα της επέμβασης δεν είναι μεγαλύτερη της κλασικής τεχνικής και τείνει να γίνεται πλέον μέρος της αρχικής επέμβασης.


Απαραίτητες πληροφορίες για την Βλεφαροπλαστική

  1. Η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής σκοπό έχει να αφαιρέσει τη περίσσια του δέρματος  από το πάνω βλέφαρο και το λίπος στην έσω πλευρά, τις «σακούλες» από το κάτω βλέφαρο και φυσικά να το τεντώσει, ώστε να αποδώσει τη παλιά ζωντάνια, χωρίς να αλλάξει τα χαρακτηριστικά τους.
  2. Η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου τρία τέταρτα, και γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη.  Εξέρχεσαι την ίδια μέρα από τη κλινική χωρίς τα μάτια καλυμμένα. Μετεγχειρητικός πόνος δεν υπάρχει.
  3. Τα ράμματα αφαιρούνται τη 4η μέρα και κανείς μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του την επόμενη μέρα. Μικρές μελανιές μπορεί να παραμείνουν για λίγες μέρες αλλά  καλύπτονται με make up. Τα σημάδια από τα ράμματα δεν φαίνονται στο πάνω βλέφαρο ενώ η ερυθρότητα από το ράμμα του κάτω βλεφάρου μπορεί να καθυστερήσει για λίγους μήνες να χαθεί.
  4. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να συνδυαστεί με επέμβαση κροταφικού Lift, με μικρή τομή μέσα στα μαλλιά. Η παρέμβαση αυτή είναι μικρή αλλά βοηθά στο «σήκωμα» των φρυδιών. Επίσης η επέμβαση μπορεί να επεκταθεί, όταν χειρουργείται το κάτω βλέφαρο, σε υποπεριοστικό lift της περιοχής του ζυγωματικού. Μικρές και σύντομες παρεμβάσεις που συμπληρώνουν το αποτέλεσμα.
  5. Το βράδυ για τους πρώτους μήνες μπορεί να μην κλείνουν τελείως τα βλέφαρα και να προκαλείται επιπεφυκίτιδα. Στη περίπτωση αυτή, οφθαλμική αλοιφή ίσως χρειάζεται να εφαρμόζεται πριν τον ύπνο.
  6. Επιπλοκές είναι σπανιότατες, και αυτές μπορεί να είναι το αιμάτωμα, η επιπεφυκίτιδα και το εκτρόπιο. Η δημιουργία εκτροπίου είναι πιθανή σε ηλικιωμένα άτομα με προδιάθεση. Στη περίπτωση αυτή ο γιατρός θα πρέπει να το αντιληφθεί προεγχειρητικά, ώστε ταυτόχρονα να εφαρμόσει τεχνική διόρθωσης του δυνητικού εκτροπίου.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ