Καλέστε μας 210 3600414
EL

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Ο μαστός αναμφίβολα είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό του γυναικείου φύλου, σύμβολο σεξουαλικότητας και γονιμότητας. Το μπούστο θαυμάζουν οι άνδρες στη πρώτη ματιά ενώ αυτάρεσκα το επιδεικνύουν οι πιο πολλές γυναίκες προσπαθώντας να το αναδείξουν με τα καταλληλότερα σουντιέν με τη προοπτική σύντομα να το διορθώσουν αν χρειάζεται, χειρουργικά.

Η μεγαλομαστία ή γιγαντομαστία είναι ένα  μεγάλο αισθητικό και λειτουργικό πρόβλημα των γυναικών. Ινοκυστική μαστοπάθεια, παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, ενοχλητικά παρατρίμματα στην υπομάστιο πτυχή, ακόμη και καρκίνος του μαστού είναι μερικά από τα σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες με μεγάλη μάζα μαστού. Αλλά και από αισθητική άποψη, τα αυλάκια που δημιουργούνται στους ώμους από το στηθόδεσμο παρουσιάζουν μια άσχημη εικόνα στο σώμα της γυναίκας, ενώ η επιλογή των ρούχων αποτελεί ένα μόνιμο και βασανιστικό άγχος.

Μείωση Στήθους: Επιλογές & Δυνατότητες

Πολλές χειρουργικές τεχνικές έχουν αναπτυχθεί για την αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του  μεγάλου μαστού, οι περισσότερες αφήνουν μεγάλες ουλές τύπου «άγκυρας», ενώ είναι μεγάλες σε χειρουργικό χρόνο.

Τα τελευταία χρόνια (10-12 χρόνια) ανεξάρτητα με το μέγεθος ή τη βαρύτητα πτώσης του μαστού σε όλα τα περιστατικά ακολουθούμε την καινούργια μέθοδο της L τομής (Inferiormedial pedicle).Η τεχνική αυτή για τη μείωση στήθους έχει πολλά πλεονεκτήματα. Έχει μικρότερο διεγχειρητικό χρόνο,(1,5-2 ώρες) μικρότερες τομές και σπάνιες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Η μέθοδος περιγράφηκε και εκτελέστηκε για πρώτη φορά από την ομάδα μας και δημοσιεύτηκε στο πιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό πλαστικής χειρουργικής, στο Αμερικάνικο Plastic and Reconstuctive Surgery, το 2009 και το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ. (New Inferomedial Based Mammaplasty with L-Scar: Plastic and Reconstructive Surgery:Volume 123(3)March 2009pp 115e-117e). Πολλοί πλαστικοί χειρουργοί σε όλο τον κόσμο από τότε ακολουθούν τη τεχνική μας και έχουν επικοινωνήσει μαζί μας ανταλλάσσοντας εμπειρίες. 

Η ασθενής προσέρχεται στο νοσοκομείο νηστική και χωρίς να έχει πιει νερό τις τελευταίες 6 ώρες πριν το χειρουργείο, προετοιμασμένη να υποστεί μια απλή επέμβαση με εύκολη μετεγχειρητική πορεία. Δυο – τρεις ώρες μετά την επέμβαση συνήθως είναι ικανή να φύγει για το σπίτι, αφού η θολή διάθεση της νάρκωσης έχει παρέλθει. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος (Γεν. Αίματος, Σάκχαρο και Ουρία Ορού, Να+, Κ+, Rο Θώρακος, Η. Κ. Γ.) για τις ανάγκες της νάρκωσης μπορεί να προηγηθεί ή να εκτελεστεί την ίδια μέρα της επέμβασης. Απαραίτητη είναι η εξέταση του μαστού υπερηχογραφικά ενώ σε ασθενείς άνω των 35 ετών συνιστάται να έχει προηγηθεί μια μαστογραφία. Τυχαία ευρήματα στις εξετάσεις αυτές αντιμετωπίζονται στην ίδια επέμβαση. Δυο μέρες αργότερα γίνεται η πρώτη αλλαγή. Στην ασθενή τοποθετείται  ο  ανάλογος στηθόδεσμος, τον οποίο οφείλει να φορά συνεχώς, ακόμα και στον ύπνο, για ένα μήνα. Δύο μέρες αργότερα, τη 4η μετεγχειρητική μέρα, η ασθενής μόνη της αφαιρεί το στηθόδεσμο  και τις γάζες από κάτω για ένα ντους. Σκουπίζεται με μια σιδερωμένη πετσέτα και ξανατοποθετεί γάζες με τρόπο ώστε να μην ακουμπά ο στηθόδεσμος στις τομές. Το ίδιο επαναλαμβάνει κάθε μέρα. Ράμματα δεν αφαιρούμε γιατί είναι απορροφήσιμα.

Η επέμβαση σπάνια έχει πόνους, και αν υπάρξουν παρέρχονται με ήπια παυσίπονα. Η επαγγελματική δραστηριότητα γραφείου ξεκινά τη δεύτερη ή τρίτη μέρα μετά την επέμβαση. Γυμναστική μπορεί να αρχίσει τη 10η μέρα.

Άμεση εγκυμοσύνη δεν απαγορεύεται αλλά και δεν συνιστάται αφού είναι δυσμενής για τις ουλές. Ένα χρόνο αργότερα η εγκυμοσύνη δεν δημιουργεί πρόβλημα στις ουλές, μπορεί όμως να επιφέρει κάποια χαλάρωση και πτώση στο στήθος, όπως άλλωστε και στο στήθος που ποτέ δεν έχει χειρουργηθεί.

Επιπλοκές στην επέμβαση μείωσης μαστών με τη τεχνική της L τομής, σπάνια παρουσιάζονται, αλλά αν υπάρξουν αυτές μπορεί να είναι ένα αιμάτωμα, που συνήθως απορροφιέται μόνο του ή  μια μικρή διάσπαση του τραύματος και μπορεί να καθυστερήσει την ελευθέρωση της γυναίκας από τις γάζες για 10 – 20 μέρες ή και περισσότερο. Μια αναισθησία του δέρματος του μαστού μπορεί να παραμείνει για μερικούς μήνες, όχι όμως της θηλής. Σε υπερβολικά μεγάλους μαστούς υπάρχει η σπάνια πιθανότητα να μειωθεί η αισθητικότητα της μιας ή της άλλης θηλής λόγω υποχρεωτικής αφαίρεσης μαζικού αδένα μέσα από τον οποίο κάποιοι νευρικοί κλάδοι φθάνουν στη θηλή. Νέκρωση της θηλής είναι μια απίθανη περίπτωση.

Σε όλες τις επεμβάσεις απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης 4 μέρες πριν τη χειρουργική επέμβαση.


Απαραίτητες πληροφορίες για την Μείωση Στήθους

1ον Η μειωτική στήθους δεν είναι μόνο αισθητική επέμβαση αλλά κυρίως λειτουργική. Η μεγαλομαστία προκαλεί πόνους στη πλάτη και τον αυχένα, προβλήματα στη σπονδυλική στήλη, δυσκολία στην καθαριότητα και την υγιεινή με ανάπτυξη παρατριμμάτων και τέλος δυσκολία στο ντύσιμο και την εμφάνιση. Είναι επίσης γνωστό ότι η επίπτωση του καρκίνου του μαστού στη μεγαλομαστία είναι μεγαλύτερη από ότι στο μικρό στήθος. 

2ον Η επέμβαση της μειωτικής στήθους με τη τεχνική της L τομής γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 1,5 ως δύο ώρες και δεν χρειάζεται νοσηλεία. Είναι σχεδόν ανώδυνη, και αν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος τις πρώτες μέρες, αυτός περνά με απλά παυσίπονα.

3ον Η δραστηριότητα μετά την επέμβαση μείωσης στήθους με τη τεχνική της L τομής δεν θα εμποδιστεί περισσότερο από μια-δύο μέρες, ένα ειδικό σουτιέν είναι απαραίτητο μόνο για ένα μήνα, και μπάνιο επιτρέπεται μετά τη 4η μετεγχειρητική μέρα. Ράμματα δεν αφαιρούμε, είναι απορροφήσιμα.

4ον  Η χειρουργική τομή είναι πάντα κάθετη και λοξή προς τα έξω όσο μεγάλη και να είναι η μείωση του μαστού. Με τον καιρό παίρνει τη μορφή ραγάδας. Η αισθητικότητα της θηλής σπάνια επηρεάζεται, ενώ η λειτουργικότητά του στήθους είναι πάντα πλήρης όσον αφορά το μελλοντικό θηλασμό.

5ον Η νέα αυτή τεχνική της μείωσης στήθους,  έχει τις μικρότερες δυνατόν ουλές, δεν έχει τις επιπλοκές των άλλων τεχνικών, πέραν της πιθανότητας αιματώματος, που μπορεί να απορροφηθεί αυτόματα ή να παροχετευθεί και της  μόλυνσης του τραύματος, που μπορεί να μας καθυστερήσει στις αλλαγές για λίγες μέρες.

6ον Ιδιαίτερο προεγχειρητικό έλεγχο για την επέμβαση δεν χρειάζεται, πέραν από ένα υπερηχογράφημα μαστού ή μαστογραφία για ηλικίες άνω των 35 ετών. Τυχαία ευρήματα, όπως κύστες, ινοαδενώματα ή κακοήθειες μπορεί να αντιμετωπιστούν στην ίδια επέμβαση της μείωσης στήθους.

7ον Το αισθητικό αποτέλεσμα μείωσης στήθους είναι πάντα άριστο, και η ανακούφισή σου άμεση με πολύ μικρή ταλαιπωρία, που θα αναρωτηθείς γιατί δεν το είχες κάνει νωρίτερα.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΣΤΗΘΟΥΣ