Καλέστε μας 210 3600414
EN EL

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Facelift – Πλαστική Προσώπου

Η ρυτιδοπλαστική ή facelift καλείται να αποκαταστήσει συγκεκριμένα προβλήματα στο πρόσωπο, που παρουσιάζονται με τη πάροδο της ηλικίας.

Τα προβλήματα αναφέρονται στη χαλάρωση του λαιμού, στη πτώση των παρειών, στην επίταση των χειλοπαρειακών αυλακιών, στην πτώση του μετώπου και στις σακούλες των κάτω βλεφάρων. Έτσι δεν μπορεί να καθοριστεί κάποια ηλικία μετά την οποία ο ασθενής έχει ανάγκη να χειρουργηθεί. Μεγάλες ηλικίες συχνά δεν έχουν ανάγκη να χειρουργηθούν, αφού δεν παρουσιάζουν τα παραπάνω προβλήματα, ενώ μικρότερες ηλικίες μπορεί να έχουν έντονα τα χαρακτηριστικά της χαλάρωσης και να έχουν πράγματι ανάγκη από ένα Facelift.

Συχνά ο πλαστικός χειρουργός εξετάζει ασθενείς 40 – 45 ετών που παρουσιάζουν ένα δέρμα κουρασμένο με λεπτές ρυτίδες γύρω κυρίως από το στόμα και τα μάτια χωρίς σακούλες και ίσως μια κάποια πτώση του μετώπου ή και έντονες ρυτίδες έκφρασης. Μεγάλη σειρά επεμβατικών ή μη τεχνικών εφαρμόζονται προκειμένου να δοθούν λύσεις σε μικρά αλλά και σε μέτρια τέτοια προβλήματα ηλικίας. Η πρόσφατα χρησιμοποιούμενη αρχή της πρόσκαιρης παράλυσης ορισμένων μιμικών μυών με Βοτουλινική τοξίνη (BTX), τα διάφορα ενέσιμα υλικά για γέμισμα ρυτίδων (Fillers) και τα peelings με χημικά και Lasers (Fractinolal) καθώς και διάφορες επινοήσεις με ραδιοσυχνότητες έχουν οπωσδήποτε τη θέση τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του χρόνου. Η συμβουλή του πλαστικού χειρουργού για την καταλληλότερη θεραπεία είναι απαραίτητη και οπωσδήποτε είναι αυτός που θα την εκτελέσει σωστότερα και αποτελεσματικότερα.

Τεχνικές & επιλογές στο λίφτινγκ προσώπου

Η χειρουργική τεχνική του face lift όπως περιγράφεται στα βιβλία της πλαστικής χειρουργικής περιλαμβάνει αποκατάσταση της περιτονίας των μυών του προσώπου, και της χαλάρωσης του δέρματος στο λαιμό και τις παρειές. Επίσης η συνολική αντιμετώπιση πρέπει να περιλαμβάνει τη βλεφαροπλαστική και συχνά την ανόρθωση του κροτάφου. Οι τελευταίες μπορούν να είναι ξεχωριστές επεμβάσεις ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Οι τεχνικές δεν αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Η προσεκτική παρασκευή των περιτονιών των μυών του προσώπου και η συρραφή τους στη σωστή θέση προσφέρει ένα νεανικό και ζωντανό στις εκφράσεις πρόσωπο. Η διάρκεια του αποτελέσματος δεν μπορεί να καθοριστεί. Η χαλάρωση συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν, αλλά ξεκινώντας πλέον από μια «μικρότερη» ηλικία.

Η πλαστική προσώπου παρουσιάζει τομές γύρω από τα αφτιά, που συνεχίζονται μέσα στο τριχωτό. Σπάνια είναι εμφανείς μετά από ένα χρόνο. Οι τομές στα βλέφαρα εξαφανίζονται και δύσκολα διακρίνονται μετά από ένα μήνα. Ο χειρουργικός χρόνος κυμαίνεται από 2-3 ώρες.

Facelift: Η διαδικασία

Ο ασθενής, όπως σε όλες τις επεμβάσεις, πρέπει να προσέλθει στο νοσοκομείο νηστικός και να μην έχει πιει νερό τις τελευταίες 6 ώρες. Να έχει τον προεγχειρητικό έλεγχο μαζί του και να είναι προετοιμασμένος για ένα εύκολο χειρουργείο με μια ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία διάρκειας 10 -15 ημερών. Παυσίπονα σχεδόν ποτέ δεν χρειάζονται. Δυο – τρεις ώρες μετά το χειρουργείο και μόλις η θολή διάθεση της νάρκωσης παρέλθει, ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου. Αμέσως μετεγχειρητικά το οίδημα είναι έντονο και υπάρχουν μώλωπες στα βλέφαρα και το πρόσωπο. Τα βλέφαρα μπορεί να είναι μισάνοιχτα και ιδιαίτερα αν έχει ο ασθενής υποστεί ταυτόχρονα κροταφικό lift. Από τη δεύτερη ημέρα τα βλέφαρα κλείνουν, το οίδημα υποχωρεί και οι μώλωπες εξασθενούν. Κολλύρια και ψυχρά επιθέματα στις παρειές εφαρμόζονται για 5 ημέρες. Τα ράμματα στα βλέφαρα αφαιρούνται την 4η μέρα και τα υπόλοιπα τη 10η μέρα. Ο ασθενής μπορεί να εμφανιστεί τη 10η μέρα. Σε καπνιστές είναι πιθανόν οι τομές γύρω από τα αφτιά να καθυστερήσουν να επουλωθούν. Μικρή νέκρωση στη περιοχή των αφτιών είναι πιθανή, αλλά δεν αφήνει ποτέ πρόβλημα μετά έστω την καθυστερημένη επούλωση. Σπάνια, ένα μήνα μετά την επέμβαση είναι πιθανό να εμφανιστούν οζίδια, που μπορεί να ταλαιπωρήσουν για λίγο τον ασθενή, παρέρχονται όμως χωρίς παρέμβαση. Ένα υπολειπόμενο ανεπαίσθητο οίδημα συνήθως παραμένει για 4 μήνες περίπου.

Όροι όπως ενδοσκοπικό ή υποπεριοστικό Lift είναι τεχνικές που έχουν θέση στη πλαστική χειρουργική του προσώπου. Το κροταφικό Lift αξίζει να εκτελείται ενδοσκοπικά αφού ούτε ουλές αφήνει αλλά και ούτε αιμωδίες και υπαισθησίες στη περιοχή. Το υποπεριοστικό Lift μπορεί να γίνεται σα συνέχεια του ενδοσκοπικού Lift ή της βλεφαροπλαστικής, σταθεροποιεί ένα αποτέλεσμα ενός κλασικού Face Lift αλλά δεν μπορεί να το αντικαταστήσει. Σε κάθε περίπτωση ο χαρισματικός πλαστικός χειρουργός θα επιλέξει τη τεχνική του ή συνδυασμό τεχνικών για να αποδώσει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Άλλες τεχνικές που κανείς θα ακούσει με όρους όπως APTOS ή HAPPY LIFT κλπ. αναφέρονται σε τεχνικές με ειδικά ράμματα και μπορεί να εφαρμοστούν μόνες τους ή σαν συμπληρωματική τεχνική με το Face Lift. Υπάρχουν σημαντικές ενστάσεις ως προς την ασφάλεια και τη χρησιμότητα των τεχνικών αυτών και οπωσδήποτε δεν υπάρχουν προς το παρόν τουλάχιστον συνεπή και συνεχή επιστημονικά αποτελέσματα.

Σε όλες τις επεμβάσεις απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης 4 μέρες πριν τη χειρουργική επέμβαση.


Απαραίτητες πληροφορίες για το Face Lift (Πλαστική Προσώπου)

  1. Η επέμβαση αυτή γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 2,5 ώρες, δεν έχει μετεγχειρητικό πόνο και εξέρχεσαι την ίδια μέρα από τη κλινική.
  2. Ο στόχος της επέμβασης είναι να διορθωθεί ο λαιμός, τα σηκωθούν τα μάγουλα, τα ζυγωματικά και τα φρύδια. Ταυτόχρονα γίνεται βλεφαροπλαστική, που σχεδόν πάντα συμπεριλαμβάνεται στη πλαστική προσώπου. Δεν διορθώνονται οι ρυτίδες του «καπνιστού»  στα χείλη, ούτε και οι ρυτίδες του μεσοφρύου και του μετώπου. Αυτά βελτιώνονται με dermaabration – Laser και BTX.
  3. Οι τομές της επέμβασης γίνονται μπροστά, γύρω και πίσω από τα αυτιά. Οι τομές επεκτείνονται και μέσα στα μαλλιά.
  4. Τη δεύτερη μέρα αφού αφαιρεθεί ο ελαστικός επίδεσμος γύρω από το κεφάλι σου, λούζεσαι και βάζεις αντιβιοτική αλοιφή πάνω στις τομές. Τα ράμματα αφαιρούνται τη τέταρτη μέρα από τα βλέφαρα και εκείνα γύρω από το αυτιά. Τα ράμματα μέσα στα μαλλιά αφαιρούνται τη δέκατη μέρα. Θεωρούμε ότι μπορείς να κυκλοφορήσεις μετά τη πέμπτη μέρα. Λίγες μελανιές μπορεί να υπάρχουν, που ίσως να καθυστερήσουν να φύγουν μέχρι τη 15η  μέρα
  5. Η πλαστική προσώπου (Face lift) ενδείκνυται σε πρόσωπα που, παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα χαλάρωσης, ανεξάρτητα της ηλικίας. Υπάρχουν άνθρωποι, που γονιδιακά «διατηρούνται» και χαλάρωση σ’ αυτούς εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία και το αντίθετο. Η διατήρηση του αποτελέσματος εξαρτάται από το παράγοντα αυτό. Εκείνος που χαλαρώνει εύκολα θα χρειαστεί νωρίτερα ( περίπου 5 χρόνια) επανεπέμβαση.
  6. Επιπλοκές είναι σπάνιες στο Face lift. Το αιμάτωμα είναι πιθανό, όμως παρουσιάζεται τις πρώτες ώρες και αντιμετωπίζεται με παροχέτευση πριν φύγεις από τη κλινική. Μικρή νέκρωση του δέρματος στα χείλη της τομής μπορεί να παρατηρηθεί, κυρίως σε καπνιστές, γι’ αυτό απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα τη πρώτη μετεγχειρητική βδομάδα.
  7. Το αποτέλεσμα είναι πάντα φυσικό στα χέρια του έμπειρου χειρουργού και δεν προκαλεί καμιά παραμόρφωση στο πρόσωπο. Παραμορφώσεις, που καμιά φορά παρατηρούμε σε δημόσια  πρόσωπα, δεν οφείλονται σε μια επέμβαση Face Lift αλλά στη τάση να προσθέτουν υλικά, που να τεντώνουν και να φουσκώνουν το δέρμα.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ