Καλέστε μας 210 3600414
EN EL

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ωτοπλαστική

Η ωτοπλαστική αφορά τη διαμόρφωση των πτερυγίων των αυτιών. Αναλυτικότερα, η συγκεκριμένη χειρουργική παρέμβαση στα πτερύγια σκοπό έχει κυρίως δύο ανατομικές περιοχές να διορθώσει.

Το πρώτο αφορά τη διαμόρφωση και επίταση της ανθέλικας, η οποία συνήθως είναι επίπεδη και αδιαμόρφωτη στις περισσότερες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα η πάνω περίμετρος του πτερυγίου να προβάλει προς τα έξω. Το δεύτερο αφορά τη μείωση του ύψους της σκάφας, τη περιοχή πίσω από τον ακουστικό πόρο, υπεύθυνο για τη προπέτεια του μέσου μέρους του πτερυγίου.  

Η επέμβαση αφορά τους χόνδρους και όχι την απλή αφαίρεση του δέρματος πίσω από τα πτερύγια.
Η επέμβαση της ωτοπλαστικής μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και ελαφρά μέθη. Η χειρουργική τομή γίνεται  πίσω στη πτυχή του πτερυγίου ώστε αυτή να μην φαίνεται.

Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από τη κλινική.  Είναι τυλιγμένος με έναν ελαστικό επίδεσμο για τέσσερες μέρες, και μόνος του μπορεί να τον αφαιρέσει και να λουστεί. Στη συνέχεια τα αφήνει ελεύθερα. Το αποτέλεσμα θα το δει αμέσως. Ένα οίδημα μπορεί να υπάρχει καθώς και μικρή μελανιά, που παρέρχονται σταδιακά την επόμενη βδομάδα.  Πόνος μετεγχειρητικός δεν υπάρχει. Αν υπάρχει αυτό οφείλεται στο σφιχτό δέσιμο και ο ελαστικός επίδεσμος πρέπει να χαλαρώσει.

Το αποτέλεσμα είναι απολύτως φυσιολογικό και κανείς δεν μπορεί να παρατηρήσει κάποια χειρουργική παρέμβαση.
Η πλαστική αυτιών μπορεί να γίνει μετά από την ηλικία των 8 χρονών, όταν πλέον η ανάπτυξη του πτερυγίου έχει ολοκληρωθεί.


Απαραίτητες πληροφορίες για την Ωτοπλαστική

  1. Η ωτοπλαστική γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι σύντομη και ανώδυνη, χωρίς παρατεταμένη μετεγχειρητική πορεία. Μετά τις τέσσερες μέρες αφαιρείται ο ελαστικός επίδεσμος. Μπορείς και πρέπει να λουστείς.  Κυκλοφορείς ελεύθερα χωρίς επιδέσμους.
  2. Η τομή είναι κρυμμένη πίσω από τα πτερύγια των αυτιών, δεν αφαιρούμε ράμματα, είναι απορροφήσιμα. Ένα οίδημα και λίγες μελανιές μπορεί να υπάρχουν για λίγες μέρες ακόμα.
  3. Πλαστική αυτιών μπορεί να γίνει στα παιδιά από την ηλικία των 8 ετών όταν θεωρείται ότι η ανάπτυξη των πτερυγίων έχει ολοκληρωθεί.
  4. Το σωστό και φυσικό αποτέλεσμα απαιτεί καλή γνώση της ανατομίας και γνώση της χειρουργικής τεχνικής. Ο στόχος δεν είναι να «κολλήσεις πίσω τα αυτιά» καταστρέφοντας την ανατομία και τσακίζοντας τους χόνδρους.
  5. Η επέμβαση έχει στόχο να πλησιάσει τα πτερύγια στο τριχωτό, αλλά και να τα μικρύνει. Σαν το ανοικτό ακορντεόν, που πρέπει να το μαζέψουμε, χωρίς φυσικά να το καταστρέψουμε.
  6. Επιπλοκές δεν έχουμε από την επέμβαση. Μολύνσεις χειρουργικού τραύματος όμως είναι πιθανές όπως σε κάθε επέμβαση, αλλά πάντα χορηγείται προληπτική αντιβιοτική αγωγή.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ