Καλέστε μας 210 3600413
EN EL

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Facelift – Πλαστική Προσώπου

Η ρυτιδοπλαστική ή facelift ή πλαστική προσώπου καλείται να αποκαταστήσει συγκεκριμένα προβλήματα στο πρόσωπο, που παρουσιάζονται με την πάροδο της ηλικίας.

Τα προβλήματα αναφέρονται κυρίως στη χαλάρωση του μέσου προσώπου, δηλαδή στη πτώση των παρειών, στις σακούλες των κάτω βλεφάρων, στην επίταση των χειλοπαρειακών αύλακων αλλά και στη χαλάρωση του λαιμού, στην πτώση του μετώπου. Έτσι δεν μπορεί να καθοριστεί κάποια ηλικία μετά την οποία ο ασθενής έχει ανάγκη να χειρουργηθεί. Μεγάλες ηλικίες συχνά δεν έχουν ανάγκη να χειρουργηθούν, αφού δεν παρουσιάζουν τα παραπάνω προβλήματα, ενώ μικρότερες ηλικίες μπορεί να έχουν έντονα τα χαρακτηριστικά της χαλάρωσης και να έχουν πράγματι ανάγκη από ένα Facelift.

Συχνά ο πλαστικός χειρουργός εξετάζει ασθενείς 40 – 45 ετών που παρουσιάζουν ένα δέρμα κουρασμένο με λεπτές ρυτίδες γύρω κυρίως από το στόμα και τα μάτια χωρίς σακούλες και ίσως μια κάποια πτώση του μετώπου ή και έντονες ρυτίδες έκφρασης. Μεγάλη σειρά επεμβατικών ή μη τεχνικών εφαρμόζονται προκειμένου να δοθούν λύσεις σε μικρά αλλά και σε μέτρια τέτοια προβλήματα που παρουσιάζονται με το πέρας του χρόνου. Αναίμακτο και εντελώς ανώδυνο face lift δεν υπάρχει. Όμως η πρόσφατα χρησιμοποιούμενη αρχή της πρόσκαιρης παράλυσης ορισμένων μιμικών μυών με Βοτουλινική τοξίνη (Dysport, Botox κ.α), τα διάφορα ενέσιμα υλικά για γέμισμα ρυτίδων όπως το υαλουρονικό οξύ (Fillers) και τα peelings με χημικά και Lasers (Fractional) καθώς και διάφορες επινοήσεις με ραδιοσυχνότητες (RF) έχουν οπωσδήποτε τη θέση τους στην αντιμετώπιση των συνεπειών του χρόνου. Ο πλαστικός χειρουργός, του οποίου η συμβουλή για την καταλληλότερη θεραπεία είναι απαραίτητη, οφείλει να ενημερώσει σωστά τον ασθενή σχετικά την προσφορά των παραπάνω τεχνικών στη χαλάρωση του δέρματος του προσώπου και οπωσδήποτε να είναι αυτός που θα την εκτελέσει καθώς είναι ο πλέον ειδικός για την σωστότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους.

Τεχνικές & επιλογές στο λίφτινγκ προσώπου

Η χειρουργική τεχνική του Face Lifting όπως περιγράφεται στα βιβλία της πλαστικής χειρουργικής περιλαμβάνει αποκατάσταση της περιτονίας των μυών του προσώπου, και της χαλάρωσης του δέρματος στο λαιμό και τις παρειές. Επίσης η συνολική αντιμετώπιση πρέπει να περιλαμβάνει την ταυτόχρονη άνω και κάτω βλεφαροπλαστική και συχνά την ανόρθωση του κροτάφου (κροταφικό lift ή brow lift ή ponytail lift). Οι τελευταίες μπορούν να είναι ξεχωριστές επεμβάσεις ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς.

Το Face Lift δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του ασθενούς. Η προσεκτική παρασκευή των περιτονιών των μυών του προσώπου και η συρραφή τους στη σωστή θέση προσφέρει ένα νεανικό και ζωντανό στις εκφράσεις πρόσωπο ανορθώνοντας το «οβάλ». Η διάρκεια του αποτελέσματος δεν μπορεί να καθοριστεί. Η χαλάρωση συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό όπως πριν, αλλά ξεκινώντας πλέον από μια «μικρότερη» ηλικία.

Η πλαστική προσώπου παρουσιάζει τομές γύρω από τα αφτιά, που συνεχίζονται μέσα στο τριχωτό. Σπάνια είναι εμφανείς μετά από ένα χρόνο. Οι τομές στα βλέφαρα εξαφανίζονται και δύσκολα διακρίνονται μετά από ένα μήνα. Ο χειρουργικός χρόνος κυμαίνεται από 2 εώς 3 ώρες.

Facelift: Η διαδικασία

Ο ασθενής, όπως σε όλες τις επεμβάσεις, πρέπει να προσέλθει στο νοσοκομείο νηστικός και να μην έχει πιει νερό τις τελευταίες 6 ώρες. Ο προεγχειρητικός έλεγχος πραγματοποιείται την ίδια μέρα στην κλινική και ο ασθενής μπορεί να είναι προετοιμασμένος για ένα εύκολο χειρουργείο με ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία διάρκειας 10 – 15 ημερών. Παυσίπονα δεν χρειάζονται σχεδόν ποτέ. Δυο – τρεις ώρες μετά το χειρουργείο και μόλις η θολή διάθεση της νάρκωσης παρέλθει, ο ασθενής μπορεί να εξέλθει του νοσοκομείου. Αμέσως μετεγχειρητικά το οίδημα είναι έντονο και υπάρχουν μώλωπες στα βλέφαρα και το πρόσωπο. Τα βλέφαρα μπορεί να είναι μισάνοιχτα και ιδιαίτερα αν έχει ο ασθενής υποστεί ταυτόχρονα κροταφικό lift (brow lift ή ponytail). Από τη δεύτερη ημέρα τα βλέφαρα κλείνουν, το οίδημα υποχωρεί και οι μώλωπες εξασθενούν. Κολλύρια και ψυχρά επιθέματα στις παρειές εφαρμόζονται για 5 ημέρες. Τα ράμματα στα βλέφαρα αφαιρούνται την 4η ημέρα και τα υπόλοιπα τη 10η ημέρα. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην κοινωνική του ζωή από την 7η ημέρα. Σε καπνιστές είναι πιθανόν οι τομές γύρω από τα αφτιά να καθυστερήσουν να επουλωθούν όπως στη περιοχή των αφτιών. Σπάνια, ένα μήνα μετά την επέμβαση είναι πιθανό να εμφανιστούν οζίδια, που μπορεί να ταλαιπωρήσουν για λίγο τον ασθενή, παρέρχονται όμως χωρίς παρέμβαση. Ένα υπολειπόμενο ανεπαίσθητο οίδημα συνήθως παραμένει για 4 μήνες περίπου.

Όροι όπως ενδοσκοπικό ή υποπεριοστικό Lift είναι τεχνικές που έχουν θέση στη πλαστική χειρουργική του προσώπου. Το κροταφικό Lift (brow lift ή ponytail) αξίζει να εκτελείται ενδοσκοπικά αφού ούτε ουλές αφήνει αλλά και ούτε αιμωδίες και υπαισθησίες στη περιοχή. Το υποπεριοστικό Lift μπορεί να γίνεται ως συνέχεια του ενδοσκοπικού Lift ή της βλεφαροπλαστικής, σταθεροποιεί ένα αποτέλεσμα ενός κλασικού Facelift αλλά δεν μπορεί να το αντικαταστήσει. Σε κάθε περίπτωση ο χαρισματικός πλαστικός χειρουργός θα επιλέξει τηn τεχνική του ή τον σωστό συνδυασμό τεχνικών για να αποδώσει το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Άλλες τεχνικές που κανείς θα ακούσει ή θα διαβάσει με όρους όπως APTOS ή HAPPY LIFT κλπ. για αναίμακτο και ανώδυνο Face Lift, αναφέρονται σε τεχνικές με ειδικά ράμματα (νήματα στο πρόσωπο) που μπορεί να εφαρμοστούν μόνες τους ή σαν συμπληρωματική τεχνική με το Face Lift. Υπάρχουν όμως σημαντικές ενστάσεις ως προς την ασφάλεια, τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητα των τεχνικών αυτών. Προς το παρόν δεν υπάρχουν τουλάχιστον συνεπή και συνεχή επιστημονικά αποτελέσματα στις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί που να αντικρούουν αυτές τις εντάσεις.

Σε όλες τις επεμβάσεις απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης 4 ημέρες πριν τη χειρουργική επέμβαση.


Απαραίτητες πληροφορίες για το Face Lift (Πλαστική Προσώπου)

  1. Η Πλαστική προσώπου γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 2,5 ώρες, δεν έχει μετεγχειρητικό πόνο και εξέρχεσαι την ίδια ημέρα από τη κλινική.
  2. Ο στόχος της επέμβασης είναι να διορθωθεί ο λαιμός, να σηκωθούν τα μάγουλα, τα ζυγωματικά και τα φρύδια. Ταυτόχρονα γίνεται άνω και κάτω βλεφαροπλαστική, που σχεδόν πάντα συμπεριλαμβάνεται στη πλαστική προσώπου. Δεν διορθώνονται πλήρως οι ρυτίδες του «καπνιστού» στα χείλη, ούτε και οι ρυτίδες του μεσοφρύου και του μετώπου. Αυτά βελτιώνονται με την χρήση Βοτουλινικής τοξίνης (Dysport, Botox κ.α) και υαλουρονικού οξέως (Filler) αλλά και με dermaabration – Laser.
  3. Οι τομές της επέμβασης γίνονται μπροστά, γύρω και πίσω από τα αυτιά. Οι τομές επεκτείνονται και μέσα στα μαλλιά.
  4. Τη δεύτερη ημέρα αφού αφαιρεθεί ο ελαστικός επίδεσμος γύρω από το κεφάλι σου, λούζεσαι και βάζεις αντιβιοτική αλοιφή πάνω στις τομές. Τα ράμματα αφαιρούνται την τέταρτη ημέρα από τα βλέφαρα και εκείνα γύρω από το αυτιά. Τα ράμματα μέσα στα μαλλιά αφαιρούνται την δέκατη ημέρα. Θεωρούμε ότι μπορείς να κυκλοφορήσεις μετά την πέμπτη ημέρα. Λίγες μελανιές μπορεί να υπάρχουν, που ίσως να καθυστερήσουν να φύγουν μέχρι τη 15η ημέρα
  5. Η πλαστική προσώπου (Face lift) ενδείκνυται σε πρόσωπα που, παρουσιάζουν τέτοια προβλήματα χαλάρωσης, ανεξαρτήτως ηλικίας. Υπάρχουν άνθρωποι, που γονιδιακά «διατηρούνται» και χαλάρωση σ’ αυτούς εμφανίζεται σε μεγαλύτερη ηλικία και το αντίθετο. Η διατήρηση του αποτελέσματος εξαρτάται από τον παράγοντα αυτόν. Εκείνος που χαλαρώνει εύκολα μπορεί να χρειαστεί νωρίτερα (περίπου 5 χρόνια) επανεπέμβαση.
  6. Οι επιπλοκές είναι σπάνιες στο Face lift. Το αιμάτωμα είναι πιθανό, όμως παρουσιάζεται τις πρώτες ώρες και αντιμετωπίζεται με παροχέτευση πριν φύγεις από τη κλινική. Μικρή νέκρωση του δέρματος στα χείλη της τομής μπορεί να παρατηρηθεί, κυρίως σε καπνιστές, γι’ αυτό απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα την πρώτη μετεγχειρητική εβδομάδα.
  7. Το αποτέλεσμα είναι πάντα φυσικό στα χέρια του έμπειρου χειρουργού και δεν προκαλεί καμιά παραμόρφωση στο πρόσωπο. Παραμορφώσεις, που παρατηρούμε σε ορισμένα δημόσια πρόσωπα, δεν οφείλονται σε μια επέμβαση Face Lift αλλά στη τάση να προσθέτουν υλικά, όπως επιθέματα, υαλουρονικό οξύ ή νήματα, με στόχο να τεντώσουν και να φουσκώνουν το δέρμα του προσώπου.

 


Facelift

Ασθενής 54 ετών προσήλθε με διπλοσάγονο και χαρακτηριστικά χαλάρωσης σε όλο το πρόσωπο και τα βλέφαρα. Πραγματοποιήθηκε συνολική πλαστική προσώπου (Face Lift) συμπεριλαμβανομένης της βλεφαροπλαστικής. Οι φωτογραφίες του αποτελέσματος είναι 3 μήνες μετά.

Για περισσότερα πριν και μετά πατήστε εδω