ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η επέμβαση ωτοπλαστικής αφορά τη διαμόρφωση των πτερυγίων των αυτιών. Αναλυτικότερα η χειρουργική παρέμβαση στα πτερύγια σκοπό έχει κυρίως δύο ανατομικές περιοχές να διορθώσει.

Το πρώτο αφορά τη διαμόρφωση και επίταση της ανθέλικας, η οποία συνήθως είναι επίπεδη και αδιαμόρφωτη στις περισσότερες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα η πάνω περίμετρος του πτερυγίου να προβάλει προς τα έξω. Το δεύτερο αφορά τη μείωση του ύψους της σκάφας, τη περιοχή πίσω από τον ακουστικό πόρο, υπεύθυνο για τη προπέτεια του μέσου μέρους του πτερυγίου.  

Η επέμβαση αφορά τους χόνδρους και όχι την απλή αφαίρεση του δέρματος πίσω από τα πτερύγια.
Η επέμβαση της ωτοπλαστικής μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία και ελαφρά μέθη. Η χειρουργική τομή γίνεται  πίσω στη πτυχή του πτερυγίου ώστε αυτή να μην φαίνεται.

Η διάρκεια της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα από τη κλινική.  Είναι τυλιγμένος με έναν ελαστικό επίδεσμο για τέσσερες μέρες, και μόνος του μπορεί να τον αφαιρέσει και να λουστεί. Στη συνέχεια τα αφήνει ελεύθερα. Το αποτέλεσμα θα το δει αμέσως. Ένα οίδημα μπορεί να υπάρχει καθώς και μικρή μελανιά, που παρέρχονται σταδιακά την επόμενη βδομάδα.  Πόνος μετεγχειρητικός δεν υπάρχει. Αν υπάρχει αυτό οφείλεται στο σφιχτό δέσιμο και ο ελαστικός επίδεσμος πρέπει να χαλαρώσει.

Το αποτέλεσμα είναι απολύτως φυσιολογικό και κανείς δεν μπορεί να παρατηρήσει κάποια χειρουργική παρέμβαση.
Η επέμβαση της ωτοπλαστικής μπορεί να γίνει μετά από την ηλικία των 8 χρονών, όταν πλέον η ανάπτυξη του πτερυγίου έχει ολοκληρωθεί.