Site icon Stratis Gabriel

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Το στήθος, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του γυναικείου φύλου, σύμβολο σεξουαλικότητας και γονιμότητας. Το μπούστο τους επιδεικνύουν αυτάρεσκα οι πιο πολλές γυναίκες και είναι αυτό που θαυμάζουν οι άνδρες στην πρώτη ματιά.

Όμως οι αυξομειώσεις βάρους, οι εγκυμοσύνες, ο χρόνος και η κληρονομικότητα είναι οι κύριες αιτίες χαλάρωσης των μαστών με αποτέλεσμα την πτώση και τελικά την άσχημη αισθητική εικόνα, που ενοχλεί τις γυναίκες όχι μόνο για ψυχολογικούς, αλλά και για λειτουργικούς λόγους. Προσπαθούν να «βολέψουν» τη περίσσια του δέρματος, αναζητούν ειδικά σουτιέν, ενισχυμένα για να στήσουν το μαστό και να ντυθούν ικανοποιητικά.  

Πρόληψη

Το στήθος δεν έχει μύες για να στηριχτεί ή και για να γυμναστεί ώστε να διατηρηθεί στο χρόνο. Μοναδικό στήριγμά του είναι το δέρμα. Με ή χωρίς πλαστική στήθους (αυξητική, ανόρθωση ή μείωση στήθους) ο στηθόδεσμος είναι απαραίτητος καθώς συγκρατεί σε μεγάλο βαθμό το βάρος, προλαβαίνει τη μεγάλη χαλάρωση του δέρματος και προστατεύει από τη πτώση.

Ανόρθωση Στήθους: Επιλογές & Δυνατότητες

Δεν υπάρχει τρόπος ώστε με συντηρητικές μεθόδους, (αλοιφές, μηχανήματα σύσφιξης ,laser, γυμναστική κλπ), έστω και στο ελάχιστο να βελτιωθεί η εικόνα. Μοναδικός τρόπος αποκατάστασης της πτώσης του στήθους (ή αλλιώς μαστόπτωση) είναι η χειρουργική πλαστική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση ανόρθωσης στήθους, στόχο έχει να αφαιρέσει την περίσσια του δέρματος, να «στήσει» τον αδένα κάτω από αυτό, (μαστοπηξία) διατηρώντας την αισθητικότητα και τη λειτουργικότητά του, ώστε στο μέλλον αν χρειαστεί να μπορεί να θηλάσει ξανά.

Τεχνικές και Gabriel’s L-τομή

Πολλές χειρουργικές τεχνικές έχουν αναπτυχθεί για την ανόρθωση μαστού (μαστοπηξία). Οι περισσότερες αφήνουν μεγάλες ουλές τύπου «άγκυρας», ενώ είναι μεγάλες σε χειρουργικό χρόνο. Η ανόρθωση στήθους, με τεχνικές τομής μόνο γύρω από τη θηλή, είναι αναποτελεσματικές, ενώ το χειρότερο παραμορφώνουν το στήθος, διευρύνοντας τη θηλή.

Τα τελευταία χρόνια (10-12 χρόνια) εγώ και η ομάδα μου ακολουθούμε σε όλα τα περιστατικά την καινούργια μέθοδο της L τομής (Inferiormedial pedicle) ανεξαρτήτως μεγέθους ή βαρύτητας πτώσης του στήθους. Η προσφορά αυτής της καινοτόμου τεχνικής ανόρθωσης στήθους είναι πολύ σημαντική: Μικρότερος διεγχειρητικός χρόνος (1-1,5 ώρα), μικρότερες τομές και ουλές, σπανιότατες μετεγχειρητικές επιπλοκές σε σχέση με τις υπόλοιπες τεχνικές και συντομότερη ανάρρωση χωρίς παροχετεύσεις.

Η μέθοδος περιγράφηκε και εκτελέστηκε για πρώτη φορά από την ομάδα μας. Το 2009 η τεχνική δημοσιεύτηκε με άρθρο στο πιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό πλαστικής χειρουργικής, στο Αμερικάνικο Plastic and Reconstuctive Surgery, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ. (New Inferomedial Based Mammaplasty with L-Scar: Plastic and Reconstructive Surgery:Volume 123(3)March 2009pp 115e-117e).

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται τόσο για την ανόρθωση στήθους όσο και για τη μείωση στήθους.

Η ασθενής προσέρχεται στο νοσοκομείο νηστική και χωρίς να έχει πιει νερό 6 ώρες πριν το χειρουργείο, προετοιμασμένη να υποστεί μια απλή επέμβαση με εύκολη μετεγχειρητική πορεία. Δυο – τρεις ώρες μετά την επέμβαση συνήθως είναι ικανή να φύγει για το σπίτι, αφού η θολή διάθεση της νάρκωσης έχει παρέλθει. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος (Γεν. Αίματος, Σάκχαρο και Ουρία Ορού, Να+, Κ+, Rο Θώρακος, Η.Κ.Γ.) για τις ανάγκες της νάρκωσης μπορεί να προηγηθεί ή να εκτελεστεί την ίδια ημέρα της επέμβασης. Σε ασθενείς άνω των 35 ετών συνιστάται να έχει προηγηθεί μια μαστογραφία, ενώ σε μικρότερες ένα υπερηχογράφημα μαστών. Τυχαία ευρήματα στις εξετάσεις αυτές, όπως τα ινοαδενώματα, αφαιρούνται στην ίδια επέμβαση. Άλλες παθήσεις, κακοηθέστερες, που μπορεί να αποκαλυφτούν, αντιμετωπίζονται κατάλληλα στον ίδιο χειρουργικό χρόνο με το καλό της πρώιμης διάγνωσης και επομένως της καλύτερης πρόγνωσης.

Δυο ημέρες αργότερα γίνεται η πρώτη αλλαγή. Η ασθενής θα πρέπει να έχει μαζί της τον ανάλογο ειδικό στηθόδεσμο, που πρέπει πλέον θα τοποθετηθεί και να διατηρηθεί για 30 ημέρες. Μια μέρα αργότερα η ασθενής μόνη της αφαιρεί τις γάζες κάτω από το στηθόδεσμο για ένα ντους. Σκουπίζεται με μια σιδερωμένη πετσέτα και ξανατοποθετεί γάζες με τρόπο ώστε να μην ακουμπά ο στηθόδεσμος στις τομές. Το ίδιο επαναλαμβάνει κάθε ημέρα. Ράμματα δεν αφαιρούνται καθώς είναι απορροφήσιμα.

Η επέμβαση είναι συνήθως ανώδυνη. Αν υπάρξουν πόνοι, παρέρχονται με ήπια παυσίπονα. Η επαγγελματική δραστηριότητα γραφείου ξεκινά τη δεύτερη ή τρίτη ημέρα μετά την επέμβαση. Η ασθενής μπορεί να ξεκινήσει γυμναστική τη 10η ημέρα.

Άμεση εγκυμοσύνη δεν απαγορεύεται αλλά ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να ενημερώσει ότι είναι δυσμενής για τις ουλές. Ένα χρόνο αργότερα η εγκυμοσύνη δεν δημιουργεί πρόβλημα στις ουλές, μπορεί όμως να επιφέρει κάποια χαλάρωση και πτώση στο στήθος, όπως άλλωστε και στο στήθος που δεν έχει υποστεί ποτέ πλαστική (αυξητική, ανόρθωση ή μειωτική).

Επιπλοκές στην επέμβαση σπάνια παρουσιάζονται, αλλά αν υπάρξουν αυτές μπορεί να είναι μια μικρή διάσπαση του τραύματος και μπορεί να καθυστερήσει την ελευθέρωση της γυναίκας από τις γάζες για 10 – 20 ημέρες ή και περισσότερο. Μια αναισθησία του δέρματος του μαστού, όχι όμως της θηλής, μπορεί να παραμείνει για μερικούς μήνες. Σε υπερβολικά μεγάλους μαστούς (περιπτώσεις μειωτικής στήθους) υπάρχει η σπάνια πιθανότητα να μειωθεί η αισθητικότητα της μίας ή της άλλης θηλής λόγω υποχρεωτικής αφαίρεσης μαζικού αδένα μέσα από τον οποίο διέρχονται κάποιοι νευρικοί κλάδοι της θηλής. Νέκρωση της θηλής είναι μια απίθανη περίπτωση με την τεχνική της L-τομής.

Σε όλες τις επεμβάσεις απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης 4 μέρες πριν τη χειρουργική επέμβαση.


Απαραίτητες πληροφορίες για την Ανόρθωση Στήθους

1ον Η επέμβαση της ανόρθωσης στήθους με τη τεχνική της L-τομής γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και δεν χρειάζεται νοσηλεία. Είναι σχεδόν ανώδυνη, και αν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος τις πρώτες ημέρες, αυτός περνά με απλά παυσίπονα.

2ον Η δραστηριότητα μετά από επέμβαση ανόρθωσης στήθους δεν θα εμποδιστεί περισσότερο από μια-δύο ημέρες. Το ειδικό σουτιέν είναι απαραίτητο για ένα μήνα, και το μπάνιο είναι ελεύθερο από την 4η μετεγχειρητική ημέρα. Ράμματα δεν αφαιρούμε, είναι απορροφήσιμα.

3ον  Η χειρουργική τομή είναι πάντα κάθετη και λοξή προς τα έξω όσο μεγάλη και να είναι η ανόρθωση του μαστού. Με τον καιρό παίρνει τη μορφή ραγάδας και «χάνεται». Η αισθητικότητα της θηλής σπάνια επηρεάζεται, ενώ η λειτουργικότητά του στήθους είναι πάντα πλήρης όσον αφορά το μελλοντικό θηλασμό.

4ον Η νέα αυτή τεχνική ανόρθωσης στήθους, έχει τις μικρότερες δυνατόν ουλές, δεν έχει τις επιπλοκές των άλλων τεχνικών, πέραν της πιθανότητας αιματώματος, που μπορεί να απορροφηθεί αυτόματα ή να παροχετευθεί και της  μόλυνσης του τραύματος, που μπορεί να μας καθυστερήσει στις αλλαγές για λίγες ημέρες.

5ον Ιδιαίτερο προεγχειρητικό έλεγχο για την επέμβαση ανόρθωσης στήθους δεν χρειάζεται, πέραν από ένα υπερηχογράφημα μαστού ή μαστογραφία για ασθενής άνω των 35 ετών. Τυχαία ευρήματα, όπως κύστες, ινοαδενώματα ή κακοήθειες μπορεί να αντιμετωπιστούν στην ίδια επέμβαση.

6ον Το αισθητικό αποτέλεσμα της ανόρθωσης στήθους με την L-τομή είναι πάντα άριστο, και η ανακούφισή σου άμεση με πολύ μικρή ταλαιπωρία, που θα αναρωτηθείς γιατί δεν το είχες κάνει νωρίτερα.

 


Ασθενής 32 ετών προήλθε στο ιατρείο μας για ανόρθωση στήθους ύστερα από εγκυμοσύνη και θηλασμό.

Αποφασίστηκε από κοινού να προχωρήσουμε με την τεχνική της Gabriel’s L-τομής για ανόρθωση μαστού χωρίς την τοποθέτηση ενθέματος σιλικόνης. Βλέπετε το αποτέλεσμα στις μετεγχειρητικές φωτογραφίες 20 ημέρες μετά την επέμβαση.


 

 

ΔΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΣΤΗΘΟΥΣ

Exit mobile version