Καλέστε μας 210 3600413
EN EL

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΚοιλιοπλαστικήΚοιλιοπλαστική χειρουργική

Η κρεμάμενη κοιλία και τα ανατομικά προβλήματα του κοιλιακού τοιχώματος έχουν σαν αποτέλεσμα πολλά αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα:

Παρατρίμματα – αν η κοιλία είναι κρεμάμενη – πόνοι στη σπονδυλική στήλη λόγω βάρους, δυσκολίες στην κάμψη, κακή θέση της ουροδόχου κύστης και της μήτρας στη γυναίκα, άγχος στο ντύσιμο και την εμφάνιση στην παραλία. Τα παραπάνω προβλήματα συχνά υποχρεώνουν τον ασθενή να προσφύγει σε υπηρεσίες πλαστικής και αισθητικής χειρουργικής.

Κατά την επίσκεψη του ασθενούς μερικές φορές ο  πλαστικός χειρουργός διαπιστώνει τοπικό πάχος, ιδιαίτερα σε νέους ασθενείς, το πρόβλημα των οποίων λύνεται απλά με λιποαναρρόφηση της περιοχής σε συνδυασμό με κοιλιοπλαστική. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων, αλλά μόνο αυξημένο υποδόριο λίπος.

Η επιλογή αποφυγής της κοιλιοπλαστικής και η επιμονή στην λιποαναρρόφηση θα έχει σαν αποτέλεσμα την απώλεια του υποδόριου λίπους, επομένως και την χαλάρωση του δέρματος – κάτι το οποίο είναι ανεπιθύμητο.

Ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να επιλέγει τον κατάλληλο συνδυασμό τεχνικών που χρειάζεται ο κάθε ασθενής (κοιλιοπλαστική, λιποαναρρόφηση, ανόρθωση γλουτών, πλαστική / ανόρθωση μηρών, ανόρθωση / αυξητική / μείωση στήθους κ.α) για να αποφέρει ένα συνολικά καλό αποτέλεσμα.

Η τεχνική της κοιλιοπλαστικής περιλαμβάνει οριζόντια τομή πάνω από το εφηβαίο, παρασκευή του δερματικού κρημνού πάνω από την περιτονία των μυών μέχρι το πλευρικό τόξο διατηρώντας τον ομφαλό στα κοιλιακά τοιχώματα και αποχωρίζοντας τον από το δέρμα.

Διπλώνονται και συρράπτονται οι περιτονίες των μυών μεταξύ τους και γίνεται πλαστική σε ενδεχόμενες κοιλιοκήλες ή ομφαλοκήλες.
Η περίσσια δέρματος αφαιρείται και ο ομφαλός τοποθετείται στη κατάλληλη θέση.

Ως τεχνική, η κοιλιοπλαστική είναι απλή και το αποτέλεσμα άριστο αν ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της τεχνικής γίνει σωστά.
Η μετεγχειρητική πορεία είναι ομαλή αλλά ο/η ασθενής θα πρέπει να παραμείνει μια μέρα στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.

Προετοιμασία πριν την κοιλιοπλαστική χειρουργική

Ο ασθενής θα πρέπει να προσέλθει στο χειρουργείο προετοιμασμένος για μια επέμβαση ρουτίνας για τον πλαστικό χειρουργό και επομένως για ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Στο χειρουργείο θα πρέπει να προσέλθει νηστικός και χωρίς να έχει πιει νερό τις τελευταίες 6 ώρες.

Μπορεί να έχει μαζί του τον προεγχειρητικό έλεγχο (Γενική Αίματος, Σάκχαρο, Κρεατινίνη και Ουρία Ορού, Rο Θώρακος, Η.Κ.Γ.) ή να τον κάνει την ίδια ημέρα του χειρουργείου.

Συνιστάται επίσης ένα υπερηχογράφημα κοιλίας, αφού κατά την ίδια επέμβαση μπορεί ο ασθενής να χειρουργηθεί και για τυχαίο εύρημα ενός τέτοιου υπερηχογραφήματος (κοιλιοκήλες, ομφαλοκήλες κ.α).

Χρονοδιάγραμμα ανάρρωσης

Μετά την επέμβαση κοιλιοπλαστικής, ο ασθενής θα παραμείνει μία ημέρα στο νοσοκομείο, με δυο παροχετεύσεις (σωληνάκια) τοποθετημένες στο χειρουργικό τραύμα. Το πρωί της επόμενης ημέρας και θα σηκωθεί από το κρεβάτι προσεκτικά φορώντας έναν κορσέ κορμού.

Το μεσημέρι θα εξέλθει από το νοσοκομείο φορώντας τον ελαστικό κορσέ τον οποίο θα πρέπει και να διατηρήσει για 30 ημέρες.

Οι πόνοι συνήθως είναι ήπιοι και τα απλά παυσίπονα αρκούν.

4η ημέρα

Την 4η ημέρα οι παροχετεύσεις αφαιρούνται και ο/η ασθενής μπορεί να κάνει ντους.
Ο ελαστικός κορσές είναι υποχρεωτικός για ένα μήνα μετά την κοιλιοπλαστική και μπορεί να αφαιρεθεί μόνο για λόγους υγιεινής (ντους).
Τα ράμματα είναι εσωτερικά και απορροφήσιμα  και δεν χρειάζονται αφαίρεση.

7η ημέρα

Την 7η ημέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία, δεν του επιτρέπεται όμως να σηκώνει βάρη για ένα μήνα, αλλά ούτε να κάνει έντονη γυμναστική στο ίδιο διάστημα.

Η γρήγορη αφαίρεση των παροχετεύσεων πριν την 4η μέρα, μπορεί να δημιουργήσει “seroma”, δηλαδή συλλογή υγρού κάτω από το δέρμα. Μετά τη μέρα αυτή το “seroma” είναι σπάνιο και διορθώνεται εύκολα με μία απλή παρακέντηση.
Μικρή νέκρωση στη μέση του τραύματος μπορεί να συμβεί σε καπνιστές ή σε κοιλιές που έχουν υποστεί στο παρελθόν χειρουργικές τομές πάνω από τον ομφαλό.
Αυτό καθυστερεί την επούλωση και μπορεί να ταλαιπωρήσει τον/την ασθενή με συχνές αλλαγές για μερικές ημέρες. Υπερτροφική ουλή μπορεί να παρουσιαστεί στη χαμηλή τομή λόγω τάσης, όμως διορθώνεται αργότερα με τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

Η τομή κρύβεται πάντοτε από το εσώρουχο και το μαγιό. Ο/η ασθενής μπορεί να νοιώθει για αρκετό διάστημα αιμωδία ή διάχυτους ελαφρούς πόνους στο δέρμα.
Σε όλες τις επεμβάσεις, όπως και στην κοιλιοπλαστική, απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης 4 μέρες πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Απαραίτητες πληροφορίες για την Κοιλιοπλαστική

Μετά από απώλεια βάρους, εγκυμοσύνες ή χαλάρωση του δέρματος και των κοιλιακών τοιχωμάτων λόγω ηλικίας, η επέμβαση που ενδείκνυται είναι η κοιλιοπλαστική.

Στην επέμβαση αυτή, αφαιρούμε τη περίσσια του δέρματος από τον ομφαλό και κάτω, αφού αποκαταστήσουμε τη χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων κάνοντας πλαστική στη διάσταση των κοιλιακών μυών. Με τη τεχνική αυτή αποκαθιστούμε ταυτόχρονα και το συνήθως κρεμάμενο εφήβαιο.

Αυτά γίνονται από μια επιμήκη οριζόντια τομή χαμηλά στη κοιλιά, που κρύβεται κάτω από το εσώρουχο και το μαγιό.

Η κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και η διάρκειά της είναι 1-2 ώρες ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Θα χρειαστεί να μείνεις μία ημέρα στη κλινική και την επομένη θα εξέλθεις με δύο παροχετεύσεις (σωληνάκια) και φορώντας έναν ειδικό ελαστικό κορσέ. 

Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται την τέταρτη ημέρα, και την επόμενη μόνος/η σου κάνεις αλλαγή, και ντους. Ράμματα δεν αφαιρούνται, είναι απορροφήσιμα. Ο κορσές θα παραμείνει για ένα μήνα και στο διάστημα αυτό δεν πρέπει να σηκώνεις βάρη.

Στη δουλειά μπορείς να επιστρέψεις και από τη πέμπτη μέρα αν είναι απαραίτητο, αλλά είναι προτιμότερο να παραμείνεις σπίτι μέχρι τη δέκατη, με πλήρη κινητικότητα.

Η κατάκλιση και η καθιστή ζωή απαγορεύεται!

Φάρμακα μετά το χειρουργείο θα χρειαστεί να πάρεις

Ένα αντιβιοτικό, παυσίπονα για λίγες ημέρες αν υπάρχει πόνος και -σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις- αντιπηκτική θεραπεία για την αποφυγή θρομβώσεων, αν το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός σου.  

Επιπλοκές

Επιπλοκές από την επέμβαση δεν έχουμε σοβαρές. Η πιο συνηθισμένη είναι το «σήρωμα», δηλαδή συλλογή υγρού κάτω από το δέρμα. Θα χρειαστεί να γίνονται παρακεντήσεις για την αφαίρεση του υγρού. Συνήθως δύο με τρεις φορές ανά εβδομάδα.

Μικρή νέκρωση στα χείλη του τραύματος είναι σπάνια και μπορεί να μας καθυστερήσει τη μετεγχειρητική περίοδο με τις αλλαγές. Θρόμβωση σε παχύσαρκα άτομα είναι πιθανή, γι’αυτό η κινητοποίηση είναι επιτακτική καθώς και η προληπτική αντιπηκτική θεραπεία.


Κοιλιοπλαστική και ανόρθωση μαστού

Ασθενής μετά από αυξομειώσεις βάρους και εγκυμοσύνη: Κοιλιοπλαστική και ανόρθωση μαστού με την τεχνική της Gabriel’s L-τομής (κοινώς: Mommy Makeover) 1 μήνα μετά το χειρουργείο.

ΔΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ