Καλέστε μας 210 3600413
EN EL

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ωτοπλαστική

Η ωτοπλαστική (πλαστική αφτιών / ώτων) αφορά τη διαμόρφωση των πτερυγίων των αυτιών. Αναλυτικότερα, η συγκεκριμένη χειρουργική παρέμβαση στα πτερύγια έχει σκοπό να διορθώσει κυρίως δύο ανατομικές περιοχές.

Το πρώτο αφορά τη διαμόρφωση και επίταση της ανθέλικας, η οποία συνήθως είναι επίπεδη και αδιαμόρφωτη στις περισσότερες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα η πάνω περίμετρος του πτερυγίου να προβάλει προς τα έξω. Το δεύτερο αφορά τη μείωση του ύψους της σκάφας, τη περιοχή πίσω από τον ακουστικό πόρο, υπεύθυνο για τη προπέτεια του μέσου μέρους του πτερυγίου προκαλώντας αυτό που ονομάζουμε επιστημονικά «αφεστώτα ώτα», κοινώς πεταχτά αφτιά.  

Η επέμβαση αφορά τους χόνδρους και όχι την απλή αφαίρεση του δέρματος πίσω από τα πτερύγια.
Η επέμβαση της ωτοπλαστικής μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία (και ελαφρά μέθη ενδεχομένως) στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού. Η χειρουργική τομή γίνεται πίσω από το αφτί, στη πτυχή του πτερυγίου ώστε αυτή να μην φαίνεται.

Η διάρκεια της ωτοπλαστικής δεν ξεπερνά τα 45 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα από την κλινική. Είναι τυλιγμένος με έναν ελαστικό επίδεσμο για τέσσερες ημέρες, και μόνος του μπορεί να τον αφαιρέσει και να λουστεί. Στη συνέχεια μπορεί να τοποθετήσει μία κορδέλα, ένα καπέλο ή μια μπαντάνα με τρόπο ώστε τα αφτιά να εφάπτονται στο κεφάλι. Το αποτέλεσμα είναι άμεσα αντιληπτό. Ένα οίδημα μπορεί να υπάρχει καθώς και μικρή μελανιά, που παρέρχονται σταδιακά την επόμενη εβδομάδα.

Μετεγχειρητικός πόνος δεν υπάρχει και η πλαστική των αφτιών μπορεί να κριθεί ανώδυνη. Αν υπάρχει πόνος τότε αυτό οφείλεται στο σφιχτό δέσιμο και ο ελαστικός επίδεσμος πρέπει να χαλαρώσει.

Το αποτέλεσμα είναι απολύτως φυσιολογικό και φυσικό όταν ο πλαστικός χειρουργός είναι έμπειρος και τηρεί τους κανόνες της χειρουργικής τεχνικής και κανείς δεν μπορεί να παρατηρήσει κάποια πλαστική χειρουργική παρέμβαση.

Η πλαστική αυτιών (ωτοπλαστική) μπορεί να γίνει μετά από την ηλικία των 8 χρονών, όταν πλέον η ανάπτυξη του πτερυγίου έχει ολοκληρωθεί. Η προσφορά της ωτοπλαστικής στο νεαρό ασθενή είναι άκρως ευεργετική καθώς το παιδί απαλλάσσεται από νωρίς από κάτι που μπορεί να το ταλαιπωρεί ψυχολογικά αρκετά στο μέλλον.


Απαραίτητες πληροφορίες για την Ωτοπλαστική

  1. Η ωτοπλαστική γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι σύντομη και ανώδυνη, χωρίς παρατεταμένη μετεγχειρητική πορεία. Μετά τις τέσσερες ημέρες αφαιρείται ο ελαστικός επίδεσμος. Μπορείς και πρέπει να λουστείς. Κυκλοφορείς ελεύθερα χωρίς επιδέσμους.
  2. Η τομή είναι κρυμμένη πίσω από τα πτερύγια των αυτιών, δεν αφαιρούμε ράμματα, είναι απορροφήσιμα. Ένα οίδημα και λίγες μελανιές μπορεί να υπάρχουν για λίγες ημέρες ακόμα.
  3. Η Πλαστική αυτιών μπορεί να γίνει στα παιδιά από την ηλικία των 8 ετών όταν θεωρείται ότι η ανάπτυξη των πτερυγίων έχει ολοκληρωθεί.
  4. Το σωστό και φυσικό αποτέλεσμα της πλαστικής αφτιών απαιτεί καλή γνώση της ανατομίας και γνώση της χειρουργικής τεχνικής από τον πλαστικό χειρουργό. Ο στόχος δεν είναι να «κολλήσεις πίσω τα αυτιά» καταστρέφοντας την ανατομία και τσακίζοντας τους χόνδρους. Αυτό αποτελεί ιατρικό λάθος και το αποτέλεσμα θα είναι αποτυχημένο και τις περισσότερες φορές μη αναστρέψιμο.
  5. Η επέμβαση έχει στόχο να πλησιάσει τα πτερύγια στο τριχωτό, αλλά και να τα μικρύνει. Σαν το ανοικτό ακορντεόν, που πρέπει να το μαζέψουμε, χωρίς φυσικά να το καταστρέψουμε.
  6. Επιπλοκές δεν έχουμε από την επέμβαση. Μολύνσεις χειρουργικού τραύματος όμως είναι πιθανές όπως σε κάθε επέμβαση, αλλά πάντα χορηγείται προληπτική αντιβιοτική αγωγή.

Ωτοπλαστική

 

Για περισσότερα πριν και μετά πατήστε εδω