Καλέστε μας 210 3600413
EN EL

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Fat Grafting

Fat grafting (ή αλλιώς λιπομεταφορά), μια επέμβαση με πολλές εφαρμογές και άριστα αποτελέσματα.

Το τελευταίο καιρό η λιπομεταφορά –Fat grafting- γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής παγκοσμίως, μεταξύ των πλαστικών χειρουργών αφού προσφέρει λύσεις σε αισθητικά προβλήματα, ενώ είναι πολύ χρήσιμη τεχνική για τις ανάγκες της επανορθωτικής χειρουργικής. Η εφαρμογή της λιπομεταφοράς ή πιο σωστά της αυτομεταμόσχευσης λίπους συνίσταται κυρίως στο όγκο, που προσφέρει αλλά και στη παρατήρηση ότι βελτιώνει την υφή του δέρματος και των ουλών, με την αφθονία των βλαστοκυττάρων που περιέχει .

Σαν επέμβαση είναι απλή, αρκεί ο πλαστικός χειρουργός να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της τεχνικής, ώστε να έχει το καλύτερο και σε διάρκεια αποτέλεσμα.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται η λιπομεταφορά

Η λιπομεταφορά έχει εφαρμογή στην αύξηση των χειλιών, των ζυγωματικών και των ρινοχειλικών αυλάκων. Επίσης έχει παρατηρηθεί μεγάλη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος του προσώπου στις περιπτώσεις ουλών ακμής. Μεγάλες ποσότητες μεταμόσχευσης λίπους γίνεται και για την αύξηση του στήθους. Προϋπόθεση όμως στη περίπτωση αυτή είναι να υπάρχει δυνατότητα λήψης μεγάλου όγκου λίπους από τους γλουτούς και τους μηρούς. Η τεχνική αυτή γίνεται σε δύο στάδια, αφού τουλάχιστον το 40% του όγκου απορροφιέται στο πρώτο 4μηνο. Έτσι η συμπληρωματική επέμβαση συνήθως κρίνεται αναγκαία. Στην επανορθωτική χειρουργική η μεταμόσχευση λίπους εφαρμόζεται στα ελλείμματα όγκου από τραύματα ή χειρουργικές επεμβάσεις (π.χ. ογκεκτομή μαστού) και σε συγγενείς ανωμαλίες όπως στην ημιπροσωπική ατροφία. Επίσης στις διορθωτικές επεμβάσεις λιποαναρρόφησης όπου μπορεί να παρουσιαστούν εντυπώματα.

Πώς πραγματοποιείται το fat grafting

Η λήψη του λίπους γίνεται με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, με μικρά ρύγχη διαμέτρου 2-3 mm και με τεχνική όσο το δυνατόν ατραυματική. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με τοπική αναισθησία αν μικρή μόνο ποσότητα χρειάζεται είτε με γενική, αν μεγάλες ποσότητες είναι απαραίτητες όπως στην επέμβαση αύξησης μαστών. Η αναγκαία ποσότητα λίπους, που λαμβάνεται υφίσταται μια ήπια επεξεργασία για να απομακρυνθεί το αίμα που συχνά εμπεριέχεται στη λιποαναρρόφηση και με ειδικές μικροκάνουλες ενίεται στη περιοχή. Ασφαλώς ποσότητα λίπους απορροφιέται αλλά αυτό, που τελικά θα επιβιώσει είναι και το οριστικό και μόνιμο αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό πάντα γίνεται κάποια υπερδιόρθωση ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι και το επιθυμητό. Ο τρόπος μεταμόσχευσης του λίπους και οι λεπτομέρειες της τεχνικής είναι καθοριστικά για την όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια του όγκου.

Το λίπος, λοιπόν, δεν είναι κατ’ ανάγκην κακό στο σώμα και ο δημιουργός σοφός ασφαλώς το έδωσε όπως και τόσα άλλα, ενώ εμείς οφείλουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ FAT GRAFTING