Site icon Stratis Gabriel

Λιπομεταφορά – Νέες τεχνικές

Η μεταμόσχευση λίπους (fat grafting ,ή λιπομεταφορά),είναι μια επέμβαση απλή με πολλές εφαρμογές στην αισθητική και επανορθωτική χειρουργική. Η μεταμόσχευση αυτόλογου λίπους σε μια περιοχή μπορεί να αποδώσει όγκο αποκαθιστώντας ιστικά ελλείμματα, όπως πχ στο μαστό μετά από τμηματική ογκεκτομή ή στην αισθητική χειρουργική για αύξηση ζυγωματικών, χειλιών, μαστών και γέμισμα ρυτίδων. Ανατομικά και φυσιολογικά τα λιποκύτταρα περιβάλλονται από πληθώρα βλαστοκυττάρων (stem cells)τα οποία έχει παρατηρηθεί ότι αναπλάθουν τους ιστούς με τους οποίους έρχονται σε επαφή. Είναι εντυπωσιακή η ανάπλαση των ιστών-χόνδρων, υμένων- των αρθρώσεων μετά από έγχυση βλαστοκυττάρων λίπους. Μεγάλη βελτίωση επίσης έχει παρατηρηθεί στην εικόνα των ουλών της ακμής προσώπου μετά από λιπομεταφορά κάτω από αυτές.

Έτσι το τελευταίο καιρό η αυτομεταμόσχευση λίπους –Fat grafting- γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής  μεταξύ των πλαστικών χειρουργών προσφέροντας λύσεις σε αισθητικά και επανορθωτικά προβλήματα. Η  εφαρμογή του Fat graftig συνίσταται για αποκατάσταση όγκου, που προσφέρει αλλά και στη παρατήρηση ότι βελτιώνει την υφή του δέρματος και των ουλών, με την αφθονία των βλαστοκυττάρων που περιέχει.

Σαν επέμβαση είναι απλή, μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης με κατάλληλης διαμέτρου ρύγχος συλλέγονται λιποκύτταρα τα οποία αφού φυγοκεντρηθούν τοποθετούνται κάτω από τη περιοχή που έχει επιλεγεί με τρόπο ώστε αυτά να μπορέσουν να επαναιματωθούν. Μεγάλο μέρος των λιποκυττάρων καταστρέφονται και απορροφώνται τα βλαστοκύτταρα όμως παραμένουν για να επιτελέσουν το ρόλο τους. Αν ο σκοπός είναι η αποκατάσταση όγκου συχνά η εφαρμογή λιπομεταφοράς πρέπει να επαναληφτεί μια ή και δύο φορές μέχρι την επίτευξη των τελικού όγκου ο οποίος και θα είναι οριστικός.  

Exit mobile version