Καλέστε μας 210 3600414
EL

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Το στήθος, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του γυναικείου φύλου, σύμβολο σεξουαλικότητας και γονιμότητας. Το μπούστο τους επιδεικνύουν αυτάρεσκα οι πιο πολλές γυναίκες και είναι αυτό που θαυμάζουν οι άνδρες στη πρώτη ματιά.

Όμως οι αυξομειώσεις βάρους, οι εγκυμοσύνες, ο χρόνος και η κληρονομικότητα είναι οι κύριες αιτίες χαλάρωσης των μαστών με αποτέλεσμα πτώση και άσχημη αισθητική εικόνα, που ενοχλεί τις γυναίκες όχι μόνο για ψυχολογικούς, αλλά και για λειτουργικούς λόγους. Προσπαθούν να «βολέψουν» τη περίσσια του δέρματος, αναζητούν ειδικά σουτιέν, ενισχυμένα για να στήσουν το μαστό και να ντυθούν ικανοποιητικά. Το στήθος δεν έχει μύες για να στηριχτεί ή και για να γυμναστεί ώστε να διατηρηθεί στο χρόνο. Μοναδικό στήριγμά του είναι το δέρμα. Ο στηθόδεσμος είναι απαραίτητος και σε μεγάλο βαθμό συγκρατεί το βάρος προλαβαίνει τη μεγάλη χαλάρωση του δέρματος και προστατεύει από τη πτώση.  

Ανόρθωση Στήθους: Επιλογές & Δυνατότητες

Δεν υπάρχει τρόπος ώστε με συντηρητικές μεθόδους, (αλοιφές, μηχανήματα σύσφιξης ,laser, γυμναστική κλπ), έστω και στο ελάχιστο να βελτιωθεί η εικόνα. Μοναδικός τρόπος αποκατάστασης της πτώσης του στήθους είναι η χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση ανόρθωσης μαστού, στόχο έχει να αφαιρέσει τη περίσσια του δέρματος, να «στήσει» τον αδένα κάτω από αυτό, (μαστοπηξία) διατηρώντας τη, αισθητικότητα και τη λειτουργικότητά του, ώστε στο μέλλον αν χρειαστεί να μπορεί να θηλάσει ξανά.

Πολλές χειρουργικές τεχνικές έχουν αναπτυχθεί για την αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του μαστού, οι περισσότερες αφήνουν μεγάλες ουλές τύπου «άγκυρας», ενώ είναι μεγάλες σε χειρουργικό χρόνο. Η ανόρθωση στήθους, με τεχνικές τομής γύρω από τη θηλή, είναι αναποτελεσματικές, ενώ το χειρότερο παραμορφώνουν το στήθος, διευρύνοντας τη θηλή.

Τα τελευταία χρόνια (10-12 χρόνια) ανεξάρτητα με το μέγεθος ή τη βαρύτητα πτώσης του μαστού σε όλα τα περιστατικά ακολουθούμε την καινούργια μέθοδο της L τομής (Inferiormedial pedicle). Η αυτή η τεχνική ανόρθωσης στήθους έχει πολλά πλεονεκτήματα, μικρότερο διεγχειρητικό χρόνο,(1-1,5 ώρα) μικρότερες τομές και σπάνιες μετεγχειρητικές επιπλοκές. Η μέθοδος περιγράφηκε και εκτελέστηκε για πρώτη φορά από την ομάδα μας. Το 2009 δημοσιεύτηκε στο πιο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό πλαστικής χειρουργικής, στο Αμερικάνικο Plastic and Reconstuctive Surgery, το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ. (New Inferomedial Based Mammaplasty with L-Scar: Plastic and Reconstructive Surgery:Volume 123(3)March 2009pp 115e-117e) Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται τόσο για την ανόρθωση του στήθους όσο και για τη μείωση.

Η ασθενής προσέρχεται στο νοσοκομείο νηστική και χωρίς να έχει πιει νερό τις τελευταίες 6 ώρες πριν το χειρουργείο, προετοιμασμένη να υποστεί μια απλή επέμβαση με εύκολη μετεγχειρητική πορεία. Δυο – τρεις ώρες μετά την επέμβαση συνήθως είναι ικανή να φύγει για το σπίτι, αφού η θολή διάθεση της νάρκωσης έχει παρέλθει. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία.

Ο προεγχειρητικός έλεγχος (Γεν. Αίματος, Σάκχαρο και Ουρία Ορού, Να+, Κ+, Rο Θώρακος, Η. Κ. Γ.) για τις ανάγκες της νάρκωσης μπορεί να προηγηθεί ή να εκτελεστεί την ίδια μέρα της επέμβασης. Σε ασθενείς άνω των 35 ετών συνιστάται να έχει προηγηθεί μια μαστογραφία, ενώ σε μικρότερες ένα υπερηχογράφημα μαστών. Τυχαία ευρήματα στις εξετάσεις αυτές, όπως τα ινοαδενώματα, αφαιρούνται στην ίδια επέμβαση. Άλλες παθήσεις, κακοηθέστερες, που μπορεί να αποκαλυφτούν, αντιμετωπίζονται κατάλληλα στο ίδιο χειρουργικό χρόνο με το καλό της πρώιμης διάγνωσης και επομένως της καλύτερης πρόγνωσης.

 Δυο μέρες αργότερα γίνεται η πρώτη αλλαγή. Η ασθενής θα πρέπει να έχει μαζί της τον ανάλογο στηθόδεσμο, που μπορεί πλέον θα τοποθετηθεί. Μια μέρα αργότερα η ασθενής μόνη της αφαιρεί τις γάζες κάτω από το στηθόδεσμο για ένα ντους. Σκουπίζεται με μια σιδερωμένη πετσέτα και ξανατοποθετεί γάζες με τρόπο ώστε να μην ακουμπά ο στηθόδεσμος στις τομές. Το ίδιο επαναλαμβάνει κάθε μέρα. Την 5η ή 6η μέρα προσέρχεται στον ιατρό για την αφαίρεση των ραμμάτων.

Η επέμβαση σπάνια έχει πόνους, και αν υπάρξουν παρέρχονται με ήπια παυσίπονα. Η επαγγελματική δραστηριότητα γραφείου ξεκινά τη δεύτερη ή τρίτη μέρα μετά την επέμβαση. Γυμναστική μπορεί να αρχίσει τη 10η μέρα.

Άμεση εγκυμοσύνη δεν απαγορεύεται αλλά και δεν συνιστάται αφού είναι δυσμενής για τις ουλές. Ένα χρόνο αργότερα η εγκυμοσύνη δεν δημιουργεί πρόβλημα στις ουλές, μπορεί όμως να επιφέρει κάποια χαλάρωση και πτώση στο στήθος, όπως άλλωστε και στο στήθος που ποτέ δεν έχει χειρουργηθεί.

Επιπλοκές στην επέμβαση σπάνια παρουσιάζονται, αλλά αν υπάρξουν αυτές μπορεί να είναι μια μικρή διάσπαση του τραύματος και μπορεί να καθυστερήσει την ελευθέρωση της γυναίκας από τις γάζες για 10 – 20 μέρες ή και περισσότερο. Μια αναισθησία του δέρματος του μαστού, όχι όμως της θηλής, μπορεί να παραμείνει για μερικούς μήνες. Σε υπερβολικά μεγάλους μαστούς υπάρχει η σπάνια πιθανότητα να μειωθεί η αισθητικότητα της μιας ή της άλλης θηλής λόγω υποχρεωτικής αφαίρεσης μαζικού αδένα μέσα από τον οποίο κάποιοι νευρικοί κλάδοι φθάνουν στη θηλή. Νέκρωση της θηλής είναι μια απίθανη περίπτωση.

Σε όλες τις επεμβάσεις απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης 4 μέρες πριν τη χειρουργική επέμβαση.


Απαραίτητες πληροφορίες για την Ανόρθωση Στήθους

1ον Η επέμβαση της ανόρθωσης στήθους με τη τεχνική της L τομής γίνεται με γενική αναισθησία, διαρκεί περίπου 1,5 ώρα και δεν χρειάζεται νοσηλεία. Είναι σχεδόν ανώδυνη, και αν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος τις πρώτες μέρες, αυτός περνά με απλά παυσίπονα.

2ον Η δραστηριότητα μετά από επέμβαση ανόρθωσης στήθους δεν θα εμποδιστεί περισσότερο από μια-δύο μέρες, ένα ειδικό σουτιέν είναι απαραίτητο για ένα μήνα, και το μπάνιο είναι ελεύθερο από τη 4η μετεγχειρητική μέρα. Ράμματα δεν αφαιρούμε, είναι απορροφήσιμα.

3ον  Η χειρουργική τομή είναι πάντα κάθετη και λοξή προς τα έξω όσο μεγάλη και να είναι η ανόρθωση του μαστού. Με τον καιρό παίρνει τη μορφή ραγάδας. Η αισθητικότητα της θηλής σπάνια επηρεάζεται, ενώ η λειτουργικότητά του στήθους είναι πάντα πλήρης όσον αφορά το μελλοντικό θηλασμό.

4ον Η νέα αυτή τεχνική ανόρθωσης στήθους,  έχει τις μικρότερες δυνατόν ουλές, δεν έχει τις επιπλοκές των άλλων τεχνικών, πέραν της πιθανότητας αιματώματος, που μπορεί να απορροφηθεί αυτόματα ή να παροχετευθεί και της  μόλυνσης του τραύματος, που μπορεί να μας καθυστερήσει στις αλλαγές για λίγες μέρες περισσότερο.

5ον Ιδιαίτερο προεγχειρητικό έλεγχο για την επέμβαση ανόρθωσης στήθους δεν χρειάζεται, πέραν από ένα υπερηχογράφημα μαστού ή μαστογραφία για ηλικία πάνω από 35 ετών. Τυχαία ευρήματα, όπως κύστες, ινοαδενώματα ή κακοήθειες μπορεί να αντιμετωπιστούν στην ίδια επέμβαση.

6ον Το αισθητικό αποτέλεσμα της ανόρθωσης στήθους με την L τομή είναι πάντα άριστο, και η ανακούφισή σου άμεση με πολύ μικρή ταλαιπωρία, που θα αναρωτηθείς γιατί δεν το είχες κάνει νωρίτερα.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΟΡΘΩΣΗΣ ΣΤΗΘΟΥΣ