Καλέστε μας 210 3600413
EN EL

ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Διορθώσεις Ουλών

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι οι ουλές ποτέ δεν εξαφανίζονται και ότι δεν υπάρχει χειρουργική τεχνική η οποία να μην αφήνει ουλή. Εάν μια χειρουργική ουλή θα είναι εμφανής ή όχι μπορεί κανείς ως ένα βαθμό να το προβλέψει αν λάβει υπόψη τις παρακάτω αρχές:

  • Ουλές που είναι κάθετες στις γραμμές του σώματος σε μια περιοχή θα είναι εμφανείς.
  • Ουλές σε κάποιες περιοχές του σώματος αναπτύσσουν υπερτροφικές ουλές, όπως η περιοχή του ώμου και του στέρνου, ενώ άλλες αφήνουν μικρές μη εμφανείς ουλές , όπως η περιοχή των βλεφάρων και των αυτιών. Η μεγάλη τάση σε μια τομή θα αφήσει φαρδιά ουλή. Όσο πιο μικρός είναι ο ασθενής στην ηλικία τόσο πιο εμφανή ουλή αφήνει , όσο πιο χαλαρό είναι το δέρμα τόσο καλύτερη ουλή δημιουργείται. Το ιστορικό του ασθενούς σχετικά με υπερτροφικές ουλές και χηλοειδή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Πάντα θα πρέπει μέριμνα να λαμβάνεται ώστε οι χειρουργικές τομές να τοποθετούνται σε κρυφές περιοχές, π.χ. πίσω από τα αυτιά, μέσα στη μύτη, μέσα σε τριχωτό κλπ.
  • Υπερτροφικές και συχνά ρικνωτικές ουλές από τραύματα ή εγκαύματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με βάση τις παραπάνω αρχές. Συχνά η αφαίρεση μιας ουλής αφήνει σημαντικό δερματικό έλλειμμα, που θα πρέπει να προβλέπεται από το χειρουργό ώστε τοποθέτηση διατατήρα ιστών να προηγείται για κέρδος δέρματος. Ο διατατήρας ιστών είναι μπαλόνι σιλικόνης, που τοποθετείται κάτω από το δέρμα και διατείνεται σταδιακά με γέμισμα φυσιολογικού υγρού σε διάστημα 2-3 μηνών. Η αφαίρεσή του στη συνέχεια αφήνει αρκετή περίσσια δέρματος για την κάλυψη του ελλείμματος που αφήνει η αφαιρεθείσα ουλή. Η τροποποίηση μιας ουλής με στόχο να τοποθετηθεί παράλληλα στις γραμμές του σώματος με τις γνωστές τεχνικές Z-plasty μπορεί να αυξήσει το μήκος της ουλής αλλά θα τη καταστήσει δυσδιάκριτη.