Καλέστε μας 210 3600413
EN EL

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Λιποαναρρόφηση

Η τεχνική αφαίρεσης του τοπικού λίπους με ρύγχος και αρνητική πίεση, ονομάστηκε λιποαναρρόφηση και εφαρμόζεται επιτυχώς τα τελευταία χρόνια σε μεγάλο αριθμό ασθενών.

Η αύξηση του βάρους του σώματος οφείλεται κυρίως στη κατακράτηση υγρών και συσσώρευση λίπους στα λιποκύτταρα που είναι σταθερά σε αριθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Με τη λιποαναρρόφηση επιτυγχάνουμε μείωση του αριθμού των λιποκυττάρων στη χειρουργική περιοχή. Στη περιοχή αυτή δεν επιτρέπουμε πλέον συσσώρευση λίπους και επομένως το αποτέλεσμα είναι σταθερό και μόνιμο. Οι τομές για την είσοδο του ρύγχους λιποαναρρόφησης είναι μικρές, μέχρι ένα εκατοστό και σε μικρό χρονικό διάστημα εξαφανίζονται. Οποιαδήποτε περιοχή του σώματος μπορεί να υποστεί λιποαναρρόφηση, αλλά οι γλουτοί, οι μηροί, τα γόνατα, τα σφυρά, οι γάμπες και η κοιλιά είναι οι πιο συχνές περιοχές στις οποίες συγκεντρώνεται περισσότερο λίπος.

Λιποαναρρόφηση ή αλλιώς… λιπογλυπτική

Η λιποαναρρόφηση έρχεται να ομορφύνει το σχήμα του σώματος και όχι να μειώσει το βάρος του. Η αφαίρεση του τοπικού λίπους κυρίως στους μηρούς αφήνει μια κάποια χαλάρωση. Όσο περισσότερο λίπος αφαιρείται τόσο μεγαλύτερη είναι η χαλάρωση. Αντιθέτως, όσο πιο ελαστικό είναι το δέρμα του ασθενούς τόσο μικρότερη είναι η χαλάρωση. Όσο πιο νέος είναι ο ασθενής τόσο ελαστικότερο είναι το δέρμα του και επομένως μικρότερη η χαλάρωση. Έτσι, ο ιδανικότερος ασθενής για λιποαναρρόφηση είναι ένας νέος με τοπικό πάχος, ενώ λιγότερο ιδανικός είναι ο ασθενής μεγάλης ηλικίας με γενικότερο πάχος. Το μεγάλο πρόβλημα της κυτταρίτιδας, που συχνά ενοχλεί μεγάλο αριθμό ασθενών, δε λύνεται με τη μέθοδο της λιποαναρρόφησης, μπορεί μάλιστα να επιδεινωθεί σε μερικές περιπτώσεις.

Διαδικασία λιποαναρρόφησης

Ο ασθενής που πρόκειται να χειρουργηθεί για λιποαναρρόφηση πρέπει να προσέλθει στο χειρουργείο νηστικός και χωρίς να έχει πιει νερό τις τελευταίες 6 ώρες. Η επέμβαση είναι απλή και η διάρκεια της 30 λεπτά έως μια ώρα. Θα πρέπει να έχει μαζί του ένα ειδικό κορσέ, που θα του φορεθεί στο τέλος του χειρουργείου. Στον ειδικό κορσέ ανοίγεται σχετικά ευρεία οπή, ώστε ο ασθενής να εκπληρώνει τις σωματικές του ανάγκες τις πρώτες 4 μετεγχειρητικές μέρες χωρίς να τον βγάζει. Ο προεγχειρητικός έλεγχος (Γενική αίματος, Σάκχαρο και Ουρία ορού, Να+, Κ+, Η.Κ.Γ. και Rο Θώρακος) μπορεί να γίνει την ίδια μέρα ή να έχει προηγηθεί. Ο ασθενής θα εξέλθει από το νοσοκομείο 2 – 3 ώρες αργότερα, αφού η θολή διάθεση της νάρκωσης έχει παρέλθει. Όταν κατά την λιποαναρρόφηση αφαιρεθεί μεγάλη ποσότητα λίπους, είναι πιθανόν να υποχρεώσει το χειρουργό να κρατήσει τον ασθενή στο νοσοκομείο μια μέρα προκειμένου να συμπληρωθούν ανάλογα υγρά ενδοφλεβίως. Την 4η μέρα ο ασθενής μόνος του αφαιρεί τον κορσέ και τις γάζες για ένα ντους, στεγώνεται, φορά ξανά τον κορσέ και επισκέπτεται το γιατρό για την πρώτη εκτίμηση. Την 7η μέρα αφαιρούνται τα ράμματα. Ο ελαστικός κορσές διατηρείται για ένα μήνα και αφαιρείται μόνο για ένα μπάνιο.

Ο ασθενής αμέσως μετά το χειρουργείο, παρουσιάζει έντονες μελανιές στα σημεία της λιποαναρρόφησης, και ένα αίσθημα καύσου. Πόνος έντονος, που θα αναγκάσει τον ασθενή να πάρει παυσίπονα για τις πρώτες μέρες, σπάνια υπάρχει. Οι μελανιές από την 7η μέρα αρχίζουν να εξασθενούν, για να εξαφανιστούν την 20η – 25η μέρα. Γυμναστική μπορεί κανείς να ξεκινήσει τη 10η μέρα. Μικρή χαλάρωση ή κυτταρίτιδα, που μπορεί να εμφανιστεί, συχνά βελτιώνεται με συσφίξεις ή μαλάξεις σε κέντρα αισθητικής ή καλύτερα με ειδικά μασάζ σε προγράμματα που ο γιατρός επιλέγει. Πρόγραμμα Ειδικού μασάζ, ίσως θα πρέπει να είναι ο κανόνας, 20 μέρες μετά την επέμβαση. Το πρόγραμμα διαρκεί 6 εβδομάδες δύο φορές εβδομαδιαίως με ειδικά μηχανήματα και φαίνεται ότι συμβάλει σημαντικά και αποτελεσματικά στην μείωση της κυτταρίτιδας.

Η λιποαναρρόφηση πρέπει να γίνεται με γενική αναισθησία και δεν περιέχει κινδύνους για τους οποίους συχνά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παραπληροφορούν. Μελέτες εκατομμυρίων λιποαναρροφήσεων ανά τον κόσμο παρουσίασαν πολύ μικρή νοσηρότητα και μηδαμινή θνητότητα από την επέμβαση, με την προϋπόθεση ότι αυτές έγιναν από υπεύθυνο πλαστικό χειρουργό σε χειρουργικό, οργανωμένο χώρο. Σε όλες τις επεμβάσεις απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης 4 μέρες πριν τη χειρουργική επέμβαση.


Απαραίτητες πληροφορίες για την Λιποαναρρόφηση

  1. Λιποαναρρόφηση, είναι χειρουργική τεχνική, για την αφαίρεση εντοπισμένου και κακά κατανεμημένου λίπους στο σώμα. Ανάλογα με το μέγεθος και τις θέσεις της λιποαναρρόφησης, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική ή γενική αναισθησία, να διαρκέσει από ένα τέταρτο μέχρι και 2 ώρες.
  2. Σε κάθε περίπτωση εξέρχεσαι την ίδια μέρα από τη κλινική, και πάντα με ελαστική περίδεση(κορσέ) για είκοσι μέρες.
  3. Ο μετεγχειρητικός πόνος τις πρώτες μέρες είναι ανεκτός, μελανιές μπορεί να προκύψουν, που συνήθως φεύγουν πριν τελειώσει ο μήνας.
  4. Η λιποαναρρόφηση δεν έχει σκοπό να μειώσει το βάρος, αλλά για να βελτιώσει το σχήμα. Γι αυτό της προσδώσανε το προσωνύμιο «λιπογλυπτική». Στην ίδια επέμβαση, το λίπος που αφαιρούμε, μπορούμε να το μεταφέρουμε σαν μόσχευμα σε άλλες περιοχές που μπορεί να έχουν ανάγκη.
  5. Η μηχανική λιποαναρρόφηση είναι η αρχική τεχνική, η πιο αξιόπιστη και γίνεται από μικρές τρύπες μισού εκατοστού, που στη συνέχεια εξαφανίζονται. Το λίπος που αφαιρείται μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λιπομεταφορά. Το αποτέλεσμα είναι οριστικό. Το σχήμα του σώματος παραμένει, έστω και αν πάρουμε κιλά αργότερα.
  6. Επιπλοκές δεν υπάρχουν στη λιποαναρρόφηση. Πιθανότητα θρόμβωσης υπάρχει σε παχύσαρκα άτομα και προληπτική αγωγή δίνεται ανάλογα με την εκτίμηση του γιατρού. Χαλάρωση του δέρματος προκύπτει αν η λιποαναρρόφηση είναι μεγάλη και γίνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες.  Η ελαστικότητα του δέρματος εξαρτάται και από τη κληρονομικότητα.
  7. Τεχνικές αναίμακτης λιποαναρρόφησης, που ακούγονται, όπως «κρυολιπόλυση» λιποαναρρόφηση με υπερήχους, ή ενέσιμα ένζυμα, σε καμιά περίπτωση δεν φτάνουν την αποτελεσματικότητα και τη διάρκεια της κλασσικής λιποαναρρόφησης. 

 

ΔΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ