Καλέστε μας 210 3600413
EL

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ

Βλαισότητα του μεγάλου δακτύλου (κότσι) – Νέες τεχνικές

Η βλαισότητα του μεγάλου του ποδιού ( κότσι) είναι ένα συχνό ανατομικό πρόβλημα, εμφανές κυρίως στις γυναίκες και οφείλεται σε κληρονομικότητα αλλά και στην επίκτητη παραμόρφωση λόγω θέσης και πίεσης από τα παπούτσια. Πιο συχνά αποτελεί αισθητικό πρόβλημα και σπάνια λόγω υπερόστωσης προκαλεί εξέλκωση και προβλήματα στη βάδιση.  Η δυσμορφία αφορά τη στροφή προς τα μέσα του μεγάλου δακτύλου, με αποτέλεσμα την αλλαγή του άξονα του εκτείνοντα τένοντα ο οποίος δυναμικά και σταδιακά σπρώχνει την μεταταρσοφαλαγγική άρθρωση προς τα έξω. Λόγω αυτής της δυναμικής σταδιακά το πρόβλημα χειροτερεύει, με υπερόστωση της κεφαλής του μεταταρσίου οστού καθώς και σταδιακή αλλαγή του άξονά του.

Μια σύντομη επέμβαση από πλευράς πλαστικής χειρουργικής στόχο έχει να ανακόψει τη πορεία της στρέβλωσης της μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης, μεταφέροντας τον εκτείνοντα τένοντα στην αρχική του θέση, και «μαζεύοντας» τον αρθρικό θύλακο από την εξωτερική μεριά της άρθρωσης. Η περίσσια του αρθρικού θυλάκου αναδιπλώνεται και χρησιμοποιείται σαν τροχαλία για να κρατήσει τον τένοντα στη καινούργια θέση. Αφαίρεση της υπερόστωσης μπορεί να γίνει αν αυτή είναι μεγάλη και εμφανής. Η επέμβαση δεν κάνει κάταγμα στο οστό του μεταταρσίου και ο ασθενής μπορεί να περπατήσει αμέσως μετά την επέμβαση. Με την ίδια λογική η επέμβαση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και στα δύο πόδια.

Η μετεγχειρητική πορεία είναι σύντομη και η επιστροφή στην κανονικότητα σε λίγες μέρες. Επιβάλλεται όμως για ένα μήνα ο ασθενής να φορέσει ελαστική κάλτσα για την αποφυγή οιδήματος που σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να μονιμοποιηθεί.