Καλέστε μας 210 3600413
EL

ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Αυτή η ενότητα αναφέρεται μόνο σε γιατρούς και περιέχει σκληρές εικόνες.

ΧΡΟΝΙΑ ΟΣΤΕΟΜΥΕΛΙΤΙΔΑ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

1. Αποκατάσταση μεγάλου οστικού και δερματικού ελλείμματος μέσου τριτημορίου κνήμης, μήκους 19εκ. με μεταφορά ελεύθερου οστεοδερματικού κρημνού περόνης από το σύστοιχο υγιές κάτω άκρο.

Ο ασθενής Τ.Α. 67 ετών επέστη τροχαίο ατύχημα προ 4μήνου με αποτέλεσμα δερματικό έλλειμμα μεσότητας και τμήματος κάτω τριτημορίου κνήμης. Το ατύχημα κατέστησε ανάγγειο το εκτεθειμένο οστό το οποίο επίσης είχε υποστεί κάταγμα. Η μη κάλυψη του οστού με αγγειούμενο κρημνό οδήγησε το τμήμα του οστού (17 cm) σε απόλυμα. – Εικ. 1-2.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από πριν και μετά την χειρουργική επέμβαση για περίπτωση ασθενούς με χρόνια οστεομυελίτιδα, που πραγματοποιήθηκε από τον πλαστικό χειρουργό Στρατή Γαβριήλ.

Εικ. 3-4. Το πλάνο μας στην αντιμετώπιση ενός τέτοιου ρυπαρού τραύματος με μεγάλο οστικό έλλειμμα ήταν ο επιμελής χειρουργικός καθαρισμός, η αφαίρεση των οστικών απολυμάτων μέχρι καλά αιματούμενου οστού και η μεταφορά ενός αγγειούμενου οστεοδερματικού κρημνού στη θέση του ελλείμματος. Ο χειρουργικός καθαρισμός οδήγησε σε οστικό έλλειμμα 19cm.

Εικ. 5-6. Επιλογή οστεοδερματικού κρημνού ήταν ο ελεύθερος κρημνός της περόνης από το υγιές αριστερό κάτω άκρο. Το μήκος του οστικού κρημνού που χρησιμοποιήθηκε ήταν 21 cm προκειμένου τα άκρα του να εμβυθιστούν στον αυλό των κολοβωμάτων της κνήμης. Η περονιαία αρτηρία είναι η αρτηρία του κρημνού, η οποία κατά τη διαδρομή της δίνει τη τροφοφόρα αρτηρία της περόνης και περιοστικούς κλάδους, που αγκαλιάζουν το οστό για να αιματώσουν στη συνέχεια το υπερκείμενο δέρμα.

Εικ. 7-8. Ο κρημνός στη θέση του αφού ο συνεργαζόμενος ορθοπεδικός προηγούμενα τοποθέτησε οστεοσύνθεση τύπου Illizarov. Η περοναιία αρτηρία αναστομώθηκε τελικοπλάγια στη πρόσθια κνημιαία αρτηρία και η φλέβα τελικά σε συνοδό με φλέβα. Δώδεκα ώρες μετά την επέμβαση η φλέβα υπέστη θράμβωση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να ξαναμπεί στο χειρουργείο για διευκρίνιση της αναστόμωσης. Η επιπλοκή αυτή οδήγησε σε μερική νέκρωση (2cm x 4cm) στο κάτω μέρος του δερματικού κρημνού, η οποία καλύφθηκε 2 μήνες αργότερα με δερματικό μόσχευμα. Ο ασθενής 2,5 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Επιπλέον, δείτε περισσότερες φωτογραφίες από άλλα περιστατικά χρόνιας οστεομυελίτιδας από επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο ιατρείο μας.