Καλέστε μας 210 3600413
EL

Είναι επικίνδυνη η αφαίρεση σπίλων;

Για δύο λόγους γίνεται η αφαίρεση σπίλων από το πρόσωπο ή το σώμα. Για αισθητικούς και για ιατρικούς.

Πράγματι υπάρχουν σπίλοι κυρίως στο πρόσωπο, που χαλούν την εικόνα του και επιβάλλουν την αφαίρεσή τους. Στο μέτωπο, στα φρύδια, στα μάγουλα, τη μύτη ή ακόμα και στα χείλη. Συχνά είναι τριχωτοί και μελαχρωματικοί. Επίσης στο σώμα, που μερικές φορές δημιουργούν λειτουργικά προβλήματα με το συχνό τραυματισμό τους επιβάλλουν την αφαίρεσή τους.

Η αφαίρεση σπίλων γίνεται με τοπική αναισθησία, επιλέγοντας τη φορά εκτομής να ακολουθεί τις γραμμές του σώματος. Αυτό ώστε η ουλή να συμβαδίζει με εκείνες των φυσιολογικών ρυτίδων. Με τον τρόπο αυτό το μετεγχειρητικό σημάδι χάνεται ή γίνεται δυσδιάκριτο. Υπάρχουν περιοχές όπου η φορά των ρυτίδων δεν είναι σαφής.

Ο πλαστικός χειρουργός τότε μπορεί να αφαιρέσει το σπίλο σε στρογγυλό σχήμα. Και  έπειτα να αφήσει τη τάση του δέρματος να αποφασίσει την κατεύθυνση με το αυτόματο οβάλ σήμα που θα δώσει μετά την αφαίρεση.

Τα παρασκευάσματα (οι σπίλοι) που αφαιρούνται θα πρέπει στη συνέχεια  να στέλνονται για ιστολογική εξέταση. Έστω και αν μακροσκοπικά είναι απόλυτα σίγουρος ο γιατρός για την διάγνωση καλοήθους σπίλου. Σε σπάνιες περιπτώσεις αν ο σπίλος φέρει κάποια δυσπλασία ή δεν έχει εξαιρεθεί πλήρως επιβάλλεται να αφαιρεθεί ευρύτερα. Τα σημάδια από την αφαίρεση όπως όλες οι ουλές στο πρώτο διάστημα πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο ώστε να μην υποστούν υπέρχρωση.

Πότε επιβάλλεται η αφαίρεση σπίλων

Υπάρχουν όμως σπίλοι και κυρίως στο σώμα όπου παρουσιάζουν δυσπλασία ή υποψία κακοήθειας. Πιο συχνά συμβαίνει σε «λευκά» δέρματα.  Κάποια κληρονομικότητα παρατηρεί επίσης κανείς σε άτομα με πολλούς σπίλους στο σώμα με πιθανές δυσπλασίες. Στις περιπτώσεις αυτές επιβάλλεται η αφαίρεση σπίλων όχι μόνο για αισθητικούς λόγους μα κυρίως για ιατρικούς. Και φυσικά η ιστολογική εξέταση, ακολουθώντας το καθιερωμένο πρωτόκολλο, επιβάλλεται κάθε φορά που αφαιρείται ένας σπίλος. Η κακοήθεια θα επιβάλλει περαιτέρω θεραπεία, ανάλογα με τη διάγνωση.

Η πλήρης αφαίρεση σπίλου (δυσπλαστικού μελαχρωματικού) είναι η θεραπεία και πρόληψη της πιθανής εξέλιξης του σε κακόηθες μελάνωμα. Η αφαίρεση λοιπόν ενός σπίλους όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη αλλά απεναντίας πρόληψη ή ακόμα και θεραπεία. Η λανθασμένη αντίληψη, που υπάρχει σε μερικούς, «ό,τι δεν ενοχλεί δεν το πειράζεις» ή παροιμίες όπως «κεραμίδια, που δεν στάζουν..» έχει τη βάση της σε φήμες. Φήμες από περιστατικά που κατέληξαν μετά από αφαίρεση «σπίλων».

Μόνο που δεν ήταν σπίλοι αλλά μελανώματα, που καθυστέρησαν να τα αφαιρέσουν με αποτέλεσμα την κακή εξέλιξη με μεταστάσεις. Ο ετήσιος έλεγχος των πολλαπλών σπίλων, που από κληρονομικότητα έχουν μερικοί, επιβάλλεται να γίνεται ώστε όποιος ύποπτος σπίλος διαγιγνώσκεται να αφαιρείται. Η διάγνωση γίνεται με δερματοσκόπιση και η φασματογράφιση των σπίλων αποκαλύπτει πιθανή δυσπλασία συνιστώντας την αφαίρεση των συγκεκριμένων.

Συμπερασματικά η αφαίρεση σπίλων, όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη αλλά μπορεί να είναι σωτήρια σε περιπτώσεις δυσπλασίας, προλαμβάνοντας την εξέλιξή τους σε κακοήθεια.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τους σπίλους ή τις υπηρεσίες μας όπως η ρινοπλαστική, η αυξητική στήθους και πολλές ακόμη, επικοινωνήστε μαζί μας. Κλείστε σήμερα το πρώτο δωρεάν ραντεβού συμβουλευτικής!

 

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

Your comment will be revised by the site if needed.