Πως να Αποφύγετε μια Αποτυχημένη Ωτοπλαστική!
Η ωτοπλαστική είναι επέμβαση που αφορά τη διόρθωση των πτερυγίων των ώτων (αφτιών) ή την αποκατάσταση πιο συχνά των αφεστώτων ώτων (πεταχτά αφτιά). Τι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όμως για να μην καταλήξουμε σε αποτυχημένη ωτοπλαστική και σε ένα δυσάρεστο αποτέλεσμα; Η συγκεκριμένη είναι μια συχνή ερώτηση που ανησυχεί πολλούς ασθενείς. Η γνώση και η εμπειρία του ιατρού που θα σας αναλάβει είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλης σημασίας.
Πως η αποτυχημένη ωτοπλαστική θα αποτελέσει παρελθόν
Το πτερύγιο έχει μια ανατομία, που κατά την επέμβαση της ωτοπλαστικής θα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί, ή ακόμα και να αποκατασταθεί αν αυτή έχει πλήρως ατονήσει. Ονομάζοντας τα ανατομικά χαρακτηριστικά του πτερυγίου θα επιλέξουμε εκείνα στα οποία θα πρέπει να παρέμβουμε. Με σκοπό να έχουμε ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα ώστε κανείς να μην αντιλαμβάνεται τη χειρουργική επέμβαση που προηγήθηκε. Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο.
Η έλικα του πτερυγίου είναι το πάνω περίγραμμά του και πιο εσωτερικά η ανθέλικα. Μεταξύ τους ο χώρος λέγεται σκάφη. Το κάτω μέρος λέγεται λοβίο και μπροστά μετά την κατάληξη της έλικας, ο τράγος. Απέναντι από αυτόν ενώ παρεμβαίνει ο ακουστικός πόρος είναι η προβολή της ανθέλικας. Ενώ το βάθος μέχρι τον ακουστικό πόρο είναι η κόγχη.
Για τη προπέτεια των πτερυγίων υπεύθυνο είναι κυρίως το μεγάλο βάθος της κόγχης και το ασχημάτιστο της ανθέλικας. Για το σίγουρο μάζεμα των πτερυγίων προς το κεφάλι θα πρέπει να μειωθεί το βάθος της κόγχης. Αυτό επιτυγχάνεται με αφαίρεση ανάλογου τμήματος του χόνδρου πίσω από το αυτί. Ο καλύτερος σχηματισμός του πτερυγίου στη συνέχεια επιτυγχάνεται όταν σχηματιστεί και τονιστεί η ανθέλικα. Και αυτό επιτυγχάνεται με τεχνική που θα διπλώσει και θα μαζέψει περαιτέρω το τμήμα του χόνδρου στο σημείο εκείνο.
Μπορεί κανείς να φανταστεί το πτερύγιο σαν ένα ακορντεόν. Όταν το μαζεύουμε μικραίνει. Έτσι, μαζεύοντας την έλικα και την ανθέλικα μικραίνει το μέγεθος του πτερυγίου. Η χειρουργική τομή είναι πάντα πίσω από το αυτί έτσι ώστε αυτή να μην είναι εμφανής. Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό προκειμένου να αποφευχθεί μια αποτυχημένη ωτοπλαστική.
Οδηγίες για την επέμβαση
Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει στα παιδιά και η ασφαλέστερη ηλικία είναι των 9 χρονών τότε, που θεωρείται ότι η ανάπτυξη του πτερυγίου έχει ολοκληρωθεί.
Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία, και μετεγχειρητικά θα πρέπει για 4-5 μέρες να παραμείνουν δεμένα με ελαστικό επίδεσμο. Ο ασθενής μπορεί να πλυθεί μετά τη 5η μέρα, και θα τοποθετεί για τις επόμενες λίγες μέρες μια αντιβιοτική αλοιφή στη χειρουργική τομή. Συνιστάται για τον επόμενο μήνα, κάθε βράδυ να φορά μια ελαστική κορδέλα, προστατεύοντάς τα στον ύπνο.
Η χειρουργική τεχνική θα πρέπει να είναι οικία στο γιατρό, ώστε να φέρει ένα φυσικό αποτέλεσμα χωρίς στοιχεία χειρουργικής παρέμβασης. Το μεγάλο πτερύγιο φαίνεται και γίνεται μικρότερο μαζεύοντας την έλικα και την ανθέλικα, σαν να ήταν ακορντεόν. Τεχνικές που αφαιρούν χόνδρο, το παραμορφώνουν και το τραυματίζουν. Αφαίρεση χόνδρου μπορεί να γίνει μόνο για το βάθος της κόγχης.
Κοντολογίς η επιλογή του γιατρού και η μικρή προσοχή μετεγχειρητικά είναι πολύ βασικά κριτήρια για μια μη αποτυχημένη ωτοπλαστική. Και μην ξεχνάτε πως προφυλάσσοντάς τα στη διάρκεια του ύπνου για τον πρώτο μήνα είναι η βασική προϋπόθεση για να έχετε άρτιο αποτέλεσμα.
Σας ενδιαφέρει κάποια άλλη αισθητική επέμβαση όπως η αλλαγή φύλου ή η βραχιονοπλαστική; Μη διστάσετε να περιηγηθείτε στο site μας για να μάθετε περισσότερα. Και για πιο άμεση ανταπόκριση επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας.
Σχόλια
Προσθήκη σχολίου