Καλέστε μας 210 3600413
EL

Διορθωτική Ρινοπλαστική: Μύθοι και Αλήθειες!

Η διορθωτική ρινοπλαστική είναι επέμβαση, που θα τη χαρακτηρίζαμε ειδική. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την επέμβαση, που δεν είναι τελείως κατανοητές από το κοινό. Από την άλλη πλευρά, χρειάζεται ιδιαίτερη εμπειρία και ταλέντο από τον πλαστικό χειρούργο, ώστε να αποδώσει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ρινοπλαστική επέμβαση, τι ισχύει και τι όχι!

Πέρα από το αισθητικό κομμάτι, η επέμβαση προσφέρει με μια άριστη λειτουργικότητα όσον αφορά την αναπνοή και τον αερισμό των παραρρινίων κόλπων. Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να είναι γνώστης της ιδιαίτερης ανατομίας της περιοχής και γνώστης όλων των χειρουργικών τεχνικών, επιλέγοντας πάντα τη καταλληλότερη ώστε ανάλογα με το πρόβλημα και με βάση την γενικότερα αποδεκτή αισθητική να έχει ένα αποτέλεσμα φυσικό χωρίς κανείς να μπορεί να αντιληφθεί τη χειρουργική παρέμβαση.

Πριν την Ρινοπλαστική Επέμβαση χρειάζεται προεγχειρητική διάγνωση.

Η προεγχειρητική διάγνωση είναι σημαντική, ο σχεδιασμός της επέμβασης και το χειρουργικό πλάνο πρέπει να είναι ανάλογα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και φυσικά η επιδέξια και ταλαντούχα εκτέλεση της χειρουργικής τεχνικής θα εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας της ρινοπλαστικής. Η δύσκολη και ιδιαίτερη ανατομία της μύτης δημιουργεί την ανάγκη πρόβλεψης της μετεγχειρητικής συμπεριφοράς των ιστών και κυρίως των χόνδρων, ώστε ο χειρουργός να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προλαμβάνοντας την ανεπιθύμητη στρέβλωση εξασφαλίζοντας την σταθερότητα του αποτελέσματος.

Έτσι λαμβάνοντας υπόψη όλους του παραπάνω λόγους, βλέπουμε μερικές φορές την ανάγκη επανεπέμβασης μιας ρινοπλαστικής. Το μη αποδεκτό αποτέλεσμα μιας πλαστικής στη μύτη μπορεί να έχει σαν αιτία τη λάθος προεγχειρητική εκτίμηση και διάγνωση των προβλημάτων της μύτης, τη μικρή εμπειρία του χειρουργού. Καθώς και τη μικρή γνώση της ανατομίας και των τεχνικών και σπάνια την ανεπιθύμητη συμπεριφορά των ιστών. Ανάλογα με την αιτία και το αποτέλεσμα της πρώτης ρινοπλαστικής, μπορεί να συναντήσουμε απλά και μικρά προβλήματα που εύκολα διορθώνονται, αλλά δυστυχώς πιο συχνά τα προβλήματα είναι σύνθετα και η αποκατάστασή τους απαιτεί μεγαλύτερες και δυσκολότερες παρεμβάσεις. Ένα μικρό πρόβλημα μπορεί να διορθωθεί με τοπική αναισθησία ακόμα και σε συνθήκες ιατρείου, αλλά μεγαλύτερα προβλήματα, που παρουσιάζουν ελλείμματα από υπερβολική αφαίρεση χόνδρων μπορεί να χρειαστούν μοσχεύματα και ιδιαίτερες χειρουργικές τεχνικές. Συχνά το τελικό αποτέλεσμα μιας επανεπέμβασης ρινοπλαστικής δεν θα μπορέσει να φτάσει το αποτέλεσμα εκείνου μιας αρχικής σωστής ρινοπλαστικής.

Διορθωτική Ρινοπλαστική: Η επέμβαση γίνεται για λειτουργικό ή αισθητικό σκοπό;

Η διορθωτική ρινοπλαστική απαιτεί ακριβή προσδιορισμό και εντοπισμό των προβλημάτων, σχεδιασμό του πλάνου αποκατάστασης με τη μικρότερη δυνατόν παρέμβαση και φυσικά έμπειρη και ταλαντούχα χειρουργική παρέμβαση. Η διορθωτική ρινοπλαστική, πάντα θα πρέπει να καθυστερεί και η τελική εκτίμηση των προβλημάτων θα πρέπει να οριστικοποιείται τουλάχιστον 10 μήνες μετά τη πρώτη επέμβαση. Αν και η σωστή ρινοπλαστική δείχνει το αποτέλεσμα της άμεσα μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, θεωρείται ότι το οριστικό και τελικό αποτέλεσμα είναι 8-10 μήνες αργότερα.

Βοηθώντας έναν ασθενή να πάρει μια σωστή απόφαση στο τι να κάνει, όταν μετά από μια ρινοπλαστική δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα έλεγα ότι πρώτον πρέπει να εντοπίσει το πρόβλημα, αν είναι λειτουργικό ή αισθητικό; Δεύτερον αν αυτό είναι λειτουργικό, πως προσδιορίζεται, δυσκολία στην αναπνοή; και από τα δύο ρουθούνια; βελτιώνεται στη διάρκεια της μέρας; ανακουφίζεται ανοίγοντας τα ρουθούνια; έχει καταρροή; κεφαλαλγίες;. Αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν το χειρουργό στη διάγνωση πριν από την κλινική εξέταση. Είναι πιθανόν να έχει διαταραχτεί η ρινική βαλβίδα, ή ότι οι κάτω ρινικές κόγχες είναι υπερτροφικές, που μετά την επέμβαση εμποδίζουν περισσότερο, ή ακόμα να δημιουργήθηκαν συμφύσεις που κλείνουν την αναπνευστική οδό.

Αν το πρόβλημα είναι αισθητικό πως προσδιορίζεται; Δεν είναι ευθεία; Δεν είναι συμμετρικό το σύνολο της, το σώμα και η κορυφή; Η γωνία της στυλίδας με το άνω χείλος δεν είναι περίπου 110ο ; Έχει παραμείνει καμπούρα, υπάρχει δυσμορφία πάνω από τη κορυφή ή έχει αφαιρεθεί περισσότερο; Όλα αυτά πρέπει να τεθούν στο πλαστικό χειρουργό ο οποίος θα εκτιμήσει στο τι παρεκκλίνει από τους αισθητικούς κανόνες μιας φυσικής μύτης, ώστε στην επανεπέμβαση να σχεδιάσει την αποκατάσταση αυτών των προβλημάτων και βέβαια να εκτιμήσει και να διορθώσει ταυτόχρονα τα πιθανά  λειτουργικά προβλήματα.

Η επιλογή του κατάλληλου ιατρού στη διορθωτική ρινοπλαστική είναι το σημαντικότερο βήμα για μια επιτυχημένη εγχείρηση.

Η επιλογή βέβαια του γιατρού είναι η κύρια και η σημαντικότερη. Όταν όμως ο ασθενής έχει εντοπίσει τα προβλήματα, που προέκυψαν από τη πρώτη επέμβαση, μια συνέντευξη με πλαστικούς χειρουργούς γνωστούς για το έργο τους, θα τον βοηθήσει στην επιλογή.

Αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις με μικρά προβλήματα, που μπορούν να αποκατασταθούν εύκολα ακόμα και με τοπική αναισθησία, η διορθωτική ρινοπλαστική έχει σχεδόν την ίδια μετεγχειρητική πορεία με την αρχική. Ο χειρουργικός χρόνος είναι ανάλογος με το πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την πλαστική χειρουργική στο Blog μας και μάθετε περισσότερες πληροφορίες για επεμβάσεις όπως η ωτοπλαστική.

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

Your comment will be revised by the site if needed.