Καλέστε μας 210 3600413
EL

Η πλαστική χειρουργική την περίοδο του Κορονοϊού.

Η πλαστική χειρουργική την περίοδο του κορονοϊού πραγματοποιείται σε περιορισμένο βαθμό. Η δίμηνη  περίοδος της άμεσης απειλής  του κορονοϊού τροποποίησε τη συνολική λειτουργία της κοινωνίας. Η δραστηριότητα των περισσότερων επαγγελμάτων προσαρμόστηκε σύμφωνα με τα νέα δεδομένα και συνθήκες. Φυσικά επηρεάστηκε και η συμπεριφορά του καθένα μας. Οι συμβουλές των ειδικών και οι ανάλογες  απαιτήσεις των αρμοδίων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοιού, επέβαλαν περιορισμούς και στην επαγγελματική δραστηριότητα πολλών ειδικοτήτων. Τα περισσότερα περιορίστηκαν στα πλέον απαραίτητα και επείγοντα.  Κάποια επαγγέλματα, που δεν είχαν στη δραστηριότητά τους τίποτα το επείγον, σταμάτησαν πλήρως τη λειτουργία τους. Άλλα επαγγέλματα αύξησαν το ποσοστό εργασίας τους στα πλέον απαραίτητα, που προσφέρει το αντικείμενο δουλειάς τους στη κοινωνία.

Τα περισσότερα επαγγέλματα, όπως και η πλαστική χειρουργική πλήχτηκαν από τον Κορονοϊό!

Η ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής έχει ένα ευρύ αντικείμενο παροχής ιατρικών και αισθητικών υπηρεσιών. Απαριθμώντας  τις υπηρεσίες από το αισθητικό μέρος, δύσκολα θα βρούμε κάτι επείγον αν και όλα μπορεί να είναι αναγκαία και απαραίτητα. Οι αισθητικές μη επεμβατικές παρεμβάσεις στο χώρο του ιατρείου, όπως η εφαρμογή υαλουρονικού οξέως, βοτουλινικής τοξίνης, μεσοθεραπειών, lasers και ραδιοσυχνοτήτων, μπορούν να αναβληθούν για αργότερα. Χαριτολογώντας θα λέγαμε, πως δεν κινδυνεύει η υγεία σου αν μείνεις ακούρευτος ή άβαφος για 2-3 μήνες. Όλο αυτό μέχρι να ανοίξουν τα κομμωτήρια, έστω και αν αυτό δεν βοηθά τη ψυχολογία σου, που έτσι και αλλιώς τη περίοδο αυτή όλων είναι καταπονημένη.

Κάποιες πλαστικές επεμβάσεις είναι επιτακτικό να πραγματοποιηθούν.

Οι αισθητικές επεμβάσεις επίσης μπορούν να περιμένουν για λίγο. Μπορούμε να κατανοήσουμε τη συνέπεια της αναβολής τους σε κάποιο βαθμό. Ακόμα όμως και στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η επέμβαση αυτή μπορεί σε μερικούς  να έχει βαρύνουσα σημασία. Κάποιες αισθητικές επεμβάσεις όμως μπορεί να είναι αναγκαίες και για ιατρικούς λόγους, όπως η ρινοπλαστική. Στην εξής περίπτωση εμπλέκεται το στραβό διάφραγμα εμποδίζοντας την αναπνοή, ή η μείωση του μαστού σε περιπτώσεις όπου το βάρος έχει επιβαρύνει τη σπονδυλική στήλη προκαλώντας πόνους στη πλάτη. Στη κοιλιοπλαστική επίσης μερικές φορές, μπορεί πέρα από την αποκατάσταση της κρεμάμενης κοιλιάς να είναι απαραίτητη και η αποκατάσταση κήλης. Σε σπάνιες περιπτώσεις η περίσφιξη της επιβάλει επείγουσα χειρουργική παρέμβαση.

Το κύριο όμως αντικείμενο της πλαστικής χειρουργικής είναι η επανορθωτική χειρουργική. Συνήθως καλείται να αντιμετωπίσει επείγοντα περιστατικά, που δεν είναι φρόνιμο να αναβάλλονται διακυβεύοντας την υγεία των ασθενών. Ξεκινώντας από τα πιο απλά και εύκολα, που αντιμετωπίζονται χειρουργικά με τοπική αναισθησία, δεν θα μπορούσαμε να τα αναβάλουμε, αγνοώντας τη πιθανή κακή εξέλιξη μιας δερματικής βλάβης. Ένας δερματικός καρκίνος πρέπει να αφαιρείται και να αποκαθίσταται το έλλειμμα, χωρίς αναβολή. Ένας μελαχρωματικός σπίλος με τη πιθανότητα εξέλιξης σε μελάνωμα δεν μπορεί να αγνοηθεί και θα πρέπει να αφαιρείται άμεσα. Εγκαύματα επίσης πρέπει να αντιμετωπίζονται, είτε συντηρητικά είτε άμεσα χειρουργικά. Αυτό γίνεται ανάλογα με την εκτίμηση του πλαστικού χειρουργού για τη βαρύτητα τους. Εδώ δεν χωράει αναβολή. Επίσης για το αντικείμενο της επανορθωτικής  πλαστικής χειρουργικής, που αφορά  βαρύτερα και επείγοντα περιστατικά με τροχαία και όχι μόνο ατυχήματα, όπου δερματικά ελλείμματα αφήνουν εκτεθειμένα  οστά ή άλλα ζωτικά σημεία του σώματος η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση. Ανοιχτά κατάγματα που αποκαθίστανται από τους ορθοπεδικούς έχουν άμεση ανάγκη κάλυψης από το πλαστικό χειρουργό.

Κατακλίσεις σε κατάκοιτους ασθενείς, αν παρά τη συντηρητική φροντίδα παρουσιάζουν έντονη μόλυνση και φλεγμονή θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Χειρουργικές επιπλοκές, που έχουν σαν αποτέλεσμα διάσπαση- επιμόλυνση της ραφής, αφήνοντας εκτεθειμένα ζωτικά όργανα απαιτούν την άμεση παρέμβαση του πλαστικού χειρουργού. Επιμόλυνση –διάσπαση  παραδείγματος χάριν της τομής στο στέρνο από καρδιολογική επέμβαση μπορεί να αφήνει εκτεθειμένη την ίδια τη καρδιά και η άμεση χειρουργική παρέμβαση του πλαστικού χειρουργού είναι απαραίτητη και σωτήρια.

Υπάρχουν επεμβάσεις που μπορούν να περιμένουν.

Αντίθετα η αποκατάσταση ρικνωτικών ή ασταθών ουλών, ρικνώσεων τενόντων είτε λόγω τραυματισμού είτε λόγω υποκείμενης νόσου (dupuytren contracture) δεν είναι επείγουσα. Δεν είναι επείγουσα. Επίσης η αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή και μπορεί να περιμένει τη παρέλευση της δύσκολης αυτής κατάστασης του κορονοιού. Επανορθωτικές επεμβάσεις, για αποκατάσταση δυσμορφιών ή συγγενών δυσπλασιών, μπορούν να περιμένουν για αργότερα. Αναφέροντας μερικές περιπτώσεις, θα θέλαμε με την ευκαιρία να αναδείξουμε το πλούσιο αντικείμενο της ειδικότητας της πλαστικής χειρουργικής. Η αποκατάσταση του υποσπαδία, γενετήσια κοντύτερη έξοδος της ουρήθρας σε αγόρια,  της ρητρογναθείας, του προγναθισμού, της ημιπροσωπικής ατροφίας και του σύστοιχου πτερυγίου ωτός, των συνδακτυλιών και πολλών άλλων συγγενών δυσμορφιών   μπορούν να περιμένουν.

Κοντολογίς τα ποσοστά των υπηρεσιών των πλαστικών χειρουργών τη περίοδο αυτή τροποποιήθηκαν. Αυξάνοντας τα ποσοστά της επείγουσας επανορθωτικής χειρουργικής, που κατά τη γνώμη μου ανέδειξαν ακόμα περισσότερο του σπουδαίο ιατρικό αντικείμενο της πλαστικής χειρουργικής.

Δείτε περισσότερα σχετικά με πριν και μετά την πλαστική χειρουργική!

 

 

Σχόλια

Προσθήκη σχολίου

Your comment will be revised by the site if needed.