Καλέστε μας 210 3600413
EN EL

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Γυναικομαστία

Η γυναικομαστία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα των ανδρών και κυρίως των νέων εφήβων και των παχύσαρκων ασθενών.

Το πρόβλημα συνίσταται στην αύξηση του μεγέθους του μαστού στον άνδρα, με διαφορετική αιτία για κάθε ομάδα ασθενών. Στους έφηβους, το αυξημένο μέγεθος του μαστού οφείλεται κυρίως στην καλοήθη διόγκωση του μαζικού αδένα, ενώ στους μεγαλύτερους και κυρίως στους παχύσαρκους ασθενείς στη συγκέντρωση λιπώδους ιστού. Η χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση. Όπου η αιτία της γυναικομαστίας είναι η διόγκωση του μαζικού αδένα, απαραίτητη είναι η υποδόρια μαστεκτομή μέσα από μία μικρή τομή γύρω και κάτω από τη θηλαία άλω, συνεπικουρούμενη από μια λιποαναρρόφηση της γύρω περιοχής. Όπου η αιτία είναι η συσσώρευση λιπώδους ιστού μια απλή λιποαναρρόφηση είναι αρκετή.

Συχνά η γυναικομαστία συνοδεύεται από σημαντική πτώση. Στις περιπτώσεις αυτές, επιβάλλεται ανόρθωση του μαστού, αλλά με τεχνικές διαφορετικές απ’ αυτές των γυναικών. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής θα φέρει μία ουλή γύρω από τη θηλή και μία λοξή προς τα κάτω.

Ξαφνική ετερόπλευρη διόγκωση του μαστού σε ενήλικα είναι ύποπτη κακοήθειας και θα πρέπει σαν τέτοια να αντιμετωπίζεται.

Oι επεμβάσεις γυναικομαστίας είναι απλές και δεν διαρκούν πάνω από ώρα. Ο ασθενής υποβάλλεται σε γενική αναισθησία, όμως εξέρχεται του νοσοκομείου την ίδια μέρα, δύο ή τρεις ώρες μετά την επέμβαση. Θα πρέπει να φέρει μια ελαστική περίδεση γύρω από το θώρακα του για 20 μέρες μετά την επέμβαση. Οι μετεγχειρητικοί πόνοι είναι ήπιοι και δεν επιβάλλουν τη λήψη παυσίπονων. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του την επόμενη κιόλας ημέρα. Η γυμναστική δεν απαγορεύεται, αλλά συνήθως οι περισσότεροι ξεκινούν 2-3 εβδομάδες αργότερα. Μώλωπες στη περιοχή πάντα παρουσιάζονται και φεύγουν τελείως, συνήθως 20 ημέρες αργότερα.

Κατά την ενιαία και συνολική αντιμετώπιση παχύσαρκων ασθενών με τη τεχνική της χειρουργικής της παχυσαρκίας, συνιστάται η ταυτόχρονη αντιμετώπιση της γυναικομαστίας με λιποαναρρόφηση, γιατί προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερη χαλάρωση μετά την απώλεια των κιλών.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑΣ