Καλέστε μας 210 3600414
EN EL

ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Κοιλιοπλαστική

Μεγάλες απώλειες βάρους σε άνδρες και γυναίκες καθώς και εγκυμοσύνες αφήνουν μια χαλάρωση των μυϊκών κοιλιακών τοιχωμάτων, πιθανόν ραγάδες και περίσσια δέρματος στην υποομφάλια περιοχή. Τη λύση σε τέτοια σημάδια δίνει με πολύ θετικά αποτελέσματα η κοιλιοπλαστική.

Απόρροια της κατάστασης αυτής είναι σημαντικά αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα. Παρατρίμματα, αν η κοιλία είναι κρεμάμενη, πόνοι στη σπονδυλική στήλη λόγω του βάρους, δυσκολίες στη κάμψη, κακή θέση της ουροδόχου κύστης και της μήτρας στη γυναίκα, τέλος άγχος στο ντύσιμο και την εμφάνιση στη θάλασσα. Τα παραπάνω προβλήματα συχνά υποχρεώνουν τον ασθενή να προσφύγει στο πλαστικό χειρουργό. Κατά την επίσκεψη του ασθενούς μερικές φορές ο πλαστικός χειρουργός διαπιστώνει τοπικό πάχος, ιδιαίτερα σε νέους ασθενείς, το πρόβλημα των οποίων λύνεται απλά με λιποαναρρόφηση της περιοχής. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων, αλλά μόνο αυξημένο υποδόριο λίπος.

Η τεχνική της κοιλιοπλαστικής περιλαμβάνει οριζόντια τομή πάνω από το εφηβαίο, παρασκευή του δερματικού κρημνού πάνω από την περιτονία των μυών μέχρι το πλευρικό τόξο διατηρώντας τον ομφαλό στα κοιλιακά τοιχώματα και αποχωρίζοντας τον από το δέρμα. Διπλώνονται και συρράπτονται οι περιτονίες των μυών μεταξύ τους. Η περίσσια δέρματος αφαιρείται και ο ομφαλός συρράπτεται στη κατάλληλη θέση. Ως τεχνική η κοιλιοπλαστική είναι απλή και το αποτέλεσμα άριστο αν ο σχεδιασμός γίνει σωστά. Η μετεγχειρητική πορεία όμως είναι βαρύτερη και ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει μια μέρα στο νοσοκομείο.

Προετοιμασία πριν την κοιλιοπλαστική

Ο ασθενής θα πρέπει να προσέλθει στο χειρουργείο προετοιμασμένος για μια επέμβαση ρουτίνας των χειρουργών και επομένως για ένα βέβαιο καλό αποτέλεσμα.

Στο χειρουργείο θα πρέπει να είναι νηστικός και χωρίς να έχει πιει νερό για τις τελευταίες 6 ώρες. Μπορεί να έχει μαζί του τον προεγχειρητικό έλεγχο (Γενική Αίματος, Σάκχαρο και Ουρία Ορού, Rο Θώρακος, Η. Κ. Γ.) ή να τον κάνει την ίδια μέρα του χειρουργείου. Συνιστάται επίσης ένα υπερηχογράφημα κοιλίας, αφού κατά την ίδια επέμβαση μπορεί ο ασθενής να χειρουργηθεί και για τυχαίο εύρημα ενός τέτοιου υπερηχογραφήματος.

Χρονοδιάγραμμα ανάρρωσης

Θα πρέπει επίσης να ξέρει ότι θα παραμείνει μια μέρα στο νοσοκομείο, με μαζεμένα τα πόδια στη κοιλιά και δυο παροχετεύσεις (σωληνάκια) από το χειρουργικό τραύμα. Επίσης έχει ουροκαθετήρα και ορό. Το πρωί της επόμενης ημέρας θα αφαιρεθεί ο ορός και ο καθετήρας και θα σηκωθεί από το κρεβάτι προσεκτικά φορώντας μια κοιλιακή ζώνη. Το μεσημέρι θα εξέλθει από το νοσοκομείο φορώντας ελαστικό κορσέ. Θα διατηρηθούν οι παροχετεύσεις και θα λάβει συνταγή αντιβιοτικών. Ο πόνοι συνήθως είναι ήπιοι και αναγκαία παυσίπονα δίνονται τη πρώτη μέρα από τη φλέβα. Αργότερα και για λίγες μέρες παυσίπονα μπορεί να χρειαστούν, αλλά δίνονται από το στόμα (Depon, Lonarid, Ponstan). Την τέταρτη μέρα ο ασθενής προσέρχεται στο γιατρό για αλλαγή και αφαίρεση των παροχετεύσεων. Επιστρέφει στο σπίτι του, βγάζει τις γάζες και κάνει ντους. Ξανατοποθετεί τις γάζες στο τραύμα, αφού το επαλείψει με Betadine και φορά τη ζώνη. Ο ελαστικός κορσές είναι υποχρεωτικός για ένα μήνα μετά την κοιλιοπλαστική και μπορεί να αφαιρεθεί μόνο στον ύπνο. Τα ράμματα αφαιρούνται την 7η μέρα.

Την 7η μέρα ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του, δεν του επιτρέπεται όμως να σηκώνει βάρη για ένα μήνα, αλλά ούτε να κάνει έντονη γυμναστική στο ίδιο διάστημα.

Η γρήγορη αφαίρεση των παροχετεύσεων πριν την 4η μέρα, μπορεί να δημιουργήσει “seroma”, δηλαδή συλλογή υγρού κάτω από το δέρμα. Μετά τη μέρα αυτή το “seroma” είναι σπάνιο και διορθώνεται εύκολα με την εισαγωγή νέας παροχέτευσης και τη διατήρησής της για άλλες 5 ημέρες περίπου. Μικρή νέκρωση στη μέση του τραύματος μπορεί να συμβεί σε καπνιστές ή σε κοιλιές που έχουν υποστεί στο παρελθόν χειρουργικές τομές πάνω από τον ομφαλό. Αυτό καθυστερεί την επούλωση και μπορεί να ταλαιπωρήσει τον ασθενή με αλλαγές για μερικές ημέρες. Υπερτροφική ουλή μπορεί να παρουσιαστεί στη χαμηλή τομή λόγω τάσης, όμως διορθώνεται αργότερα με τοπική αναισθησία. Η τομή πάντως κρύβεται πάντοτε στο εσώρουχο. Αιμωδία ή διάχυτους ελαφρούς πόνους στο δέρμα μπορεί ο ασθενής να νοιώθει για αρκετό διάστημα.

Σε όλες τις επεμβάσεις, όπως και στην κοιλιοπλαστική, απαγορεύεται η χρήση ασπιρίνης 4 μέρες πριν τη χειρουργική επέμβαση.


Απαραίτητες πληροφορίες για την Κοιλιοπλαστική

Μετά από απώλεια βάρους , εγκυμοσύνες,  ή χαλάρωση του δέρματος και των κοιλιακών τοιχωμάτων με το χρόνο, η επέμβαση, που ενδείκνυται είναι η κοιλιοπλαστική. Στην επέμβαση αυτή, αφαιρούμε τη περίσσια του δέρματος από τον ομφαλό και κάτω, αφού αποκαταστήσουμε τη χαλάρωση των κοιλιακών τοιχωμάτων ράβοντας τη διάσταση των κοιλιακών μυών. Με τη τεχνική αυτή αποκαθιστούμε ταυτόχρονα και το συνήθως κρεμάμενο εφήβαιο.

Αυτά γίνονται από μια επιμήκη οριζόντια τομή κάτω χαμηλά στη κοιλιά, που όμως αυτή κρύβεται στο εσώρουχο.

Η κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί  1-2 ώρες ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Θα χρειαστεί να μείνεις μία μέρα στη κλινική και την επομένη θα εξέλθεις με δύο παροχετεύσεις (σωληνάκια) και φορώντας ειδικό ελαστικό κορσέ. 

Οι παροχετεύσεις αφαιρούνται τη τέταρτη μέρα, και την επόμενη μόνος σου κάνεις αλλαγή, και ντους. Ράμματα δεν αφαιρούνται, είναι απορροφήσιμα. Ο κορσές θα παραμείνει για ένα μήνα, και στο διάστημα αυτό δεν πρέπει να σηκώνεις βάρος. Στη δουλειά μπορείς να επιστρέψεις και από τη πέμπτη μέρα αν είναι απαραίτητο, αλλά είναι προτιμότερο να παραμείνεις σπίτι μέχρι τη δέκατη, με πλήρη κινητικότητα. Η κατάκλιση απαγορεύεται!

Φάρμακα μετά το χειρουργείο θα χρειαστεί να πάρεις, ένα αντιβιοτικό, παυσίπονα για λίγες μέρες, αν και δεν υπάρχει ιδιαίτερος ο πόνος, και αντιπηκτική θεραπεία για τις θρομβώσεις,  αν το κρίνει απαραίτητο ο γιατρός σου.  

Επιπλοκές από την επέμβαση δεν έχουμε σοβαρές. Η πιο συνηθισμένη είναι το «σήρωμα» , δηλαδή συλλογή υγρού κάτω από το δέρμα. Θα χρειαστεί να γίνονται παρακεντήσεις για την αφαίρεση του υγρού. Συνήθως δυο τρεις φορές ανά βδομάδα. Μικρή νέκρωση στα χείλη του τραύματος είναι σπάνια και μπορεί να μας καθυστερήσει τη μετεγχειρητική περίοδο με τις αλλαγές. Θρόμβωση σε παχύσαρκα άτομα είναι πιθανή, γι αυτό η κινητοποίηση είναι επιτακτική καθώς και η προληπτική αντιπηκτική θεραπεία.

 

ΔΕΙΤΕ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ